Gyereknevelés

Tippek, hogy türelmesebb anyuka legyél

Bár te talán még nem így érzed, a türelem fejleszthető: hadd segítsünk benne!

1. Hangolódj át – Ha rosszul indul a nap, te is hajlamos vagy egy órán át, egész délelőtt, vagy akár egész nap morogni, kiabálni a gyerekekkel? Ne hagyd, hogy már az első reggeli hiszti rányomja a bélyegét az egész napodra! Amint túl vagytok rajta, vonulj el két percre, és próbáld áthangolni a negatív érzéseidet, gondolataidat pozitívakra. Ehhez elég akár az is, ha meghallgatod a kedvenc dalod, vagy elmeséled magadban a történteket úgy, hogy próbálod pozitívabbra vagy viccesre színezni a sztorit.

A türelem fejleszthető! (Fotó: Shutterstock)

2. Számolj tízig (vagy ameddig szükségét érzed) – Gyakran javasoljuk a gyerekeknek, hogy számoljanak el tízig, amikor meg akarjuk nyugtatni őket. Miért ne tehetnénk ezt meg mi is?! Még arra is van egy ötletünk, hogy mikor: figyeld magad és tanuld meg felismerni, hol van az a pont, amikor már megállíthatatlan a „kitörés” – még ez előtt vegyél egy mély levegőt, és jöhet az egy-két-há…

3. Mi a valódi probléma? – Sok anyukával előfordul, hogy igazából nem is azért kiabálunk a gyerekkel, mert levett valamit a boltban a polcról az engedélyünk nélkül – hiszen ez tényleg apróság –, hanem mert igazából más bajunk van. Ismerős a dolog? Ha ez veled is megtörténik, érdemes megkérdezned magadtól, mi a valódi ok, amiért ingerült vagy. Mert minél előbb számolod fel ezt a feszültségforrást, annál hamarabb lehetsz megint türelmesebb a gyerkőccel.