Életmód

Kevesebb lett a bevételed? 3 tipp, hogyan oszd be jobban a pénzt

Ha neked is elkelnek most a spórolós tippek, akkor figyelj, mert most megosztunk veled néhányat.

1. Kalkulálj – Első lépésként írd fel egy lapra, mennyi a bevételed, illetve részletesen jegyezd fel azt is, mire mennyit költesz – mennyi pénz megy el albérletre, hitelre, számlákra, ételre, szórakozásra. Ne tagadd le magad előtt, ha ebben a hónapban is tízezret költöttél a kutyára, vagy megint megszántad a húgodat, és kifizetted a telefonszámláját. Ez most az igazság pillanata, a pénzügyeidet illetően most őszintének kell lenned magaddal. Csak ezután tudsz azon gondolkodni, melyek a felesleges kiadásaid, illetve hogyan tudnád jobban megfogni a pénzt.

Fotó: iStock.com/ CentralITAlliance

2. Kis odafigyeléssel, kreativitással sokat spórolhatsz – Az étkezés elég sokba kerülhet, ha nem csináljuk okosan – gondolj csak bele, mennyibe kerül hetente akár többször is étterembe járni, vagy mindig rendelni a kaját. Ehelyett próbálj magadra főzni, fagyaszd le a maradékokat, nézd meg a neten, hogyan tudsz lekvárt főzni, kenyeret sütni, stb.. Mielőtt bármit megvennél a boltban, ami drága, keress rá a neten, hogy nem tudnál-e házilag olcsóbb alternatívát készíteni. Ezen kívül érdemes havi egy-két nagybevásárlást tartani (akár online is, mert így, még a szállítási költséggel együtt is olcsóbban jöhetsz ki, mintha kocsival mennél), és a kisboltot csak akkor felkeresni, ha már több dologra van nagy szükséged otthon.

3. Közlekedés és a számlák – Nagyobb távolságokra nyilván autóval indulunk el, de ha a közelben akad dolgod, menj gyalog, biciklivel, vagy próbáld ki a rollerezést – hidd el, könnyű beleszeretni. Ha mégis autóval kell bemenned a városba, akkor szervezd az elintéznivalóidat egy napra, így kevesebb benzin fogy. Emellett időről időre érdemes megnézni a számlakivonatokat: te tudod, mennyit fizetsz havonta telefonszámlára, internetre, a tévéért, a bankodnak és biztosításra? Legyél képben ezekkel a kiadásokkal, és amiből lehet, válts olcsóbb csomagra.