Közélet

Meghalt Bálint gazda

Bálint gazda ma este csöndben elment - írták az ország kertészének hivatalos Facebook oldalán néhány perccel ezelőtt. Mindenki Gyuri bácsija 100 éves volt.

Bár mindenki csak Bálint gazdaként ismerte Bálint Györgyöt, aki kertészmérnök, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, író, szerkesztő és politikus is volt egy személyben.

Fotó: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Számos könyv szerzője volt, az egyik legismertebb és legnépszerűbb kötete a Minden héten szüret címet viseli. A legutolsó könyve az elmúlt évben jelent meg Bálint gazda, a száz éves kertész címmel.

Számos kitüntetése és elismerése között van a Táncsics Mihály-díj, a Magyar Újságíró Szövetség Aranytoll életműdíja, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, a Hazám-díj, a Prima Primissima díj, a Magyar Szabadságért díj és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ által adományozott az Év Agrárembere 2018 – életműdíj.

Bálint gazda az utolsó percig dolgozott, honlapján és Facebook oldalán osztotta meg értékes tapasztalatait és tudását.

Életútja

Bálint György 1919. július 28-án Gyöngyösön született, kertészmérnöki oklevelét a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián 1941-ben kapta meg, majd 1949-ben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát is szerzett. Dolgozott főagronómusként és főkertészként, agrártankönyveket írt, különböző kertészeti szaklapokat szerkesztett és több újságban rendszeresen publikált is.
1981-től 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című közérdekű magazinműsorának állandó munkatársa volt, 1991-től főszerkesztője lett a csatorna Gazdaképző című adásának. Televíziós szerepvállalása óta nevezik „Bálint gazdának” – foglalta össze az MTI.
1994-ben belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe, a párt Országos Tanácsának tagjává választották. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő volt. 1995-ben megszerezte kandidátusi fokozatát a kommunikáció témaköréből. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, alapító tagként részt vett a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalapításában.