Kultúra

Radnóti vers került egy lámpára

Különleges lámpát alkotott „A vers fénye” címmel Viola Szandra költő és Váradi Andrea keramikusművész.

„A vers fénye” című lakberendezési tárgynak a tartalom és forma tökéletes eggyé válása volt a célja. Már a kerámialámpa formája is imára kulcsolt, hálát adó kezet idéz, utalva ezzel a felhasznált Radnóti vers címére és műfajára: a Himnuszra. A Radnóti-versben is megjelenő két ősi princípium, a fény és árnyék játékában elevenedik meg az ige.

Ilyen a verslámpa a sötétben…

„Már a járvány előtt is hangsúlyosnak éreztem otthonunk, környezetünk egyre tudatosabb formálását, a karanténban töltött időszak azonban csak megerősített abban, hogy nagyon nem mindegy, hogyan rendezkedünk be a négy fal között töltött időre. Jó, ha komfortossá tesszük környezetünket könyvekkel, hangulatvilágítással, virágokkal, egyedi műalkotásokkal”- mesélt motivációiról Viola Szandra, az ötletgazda.

A díszlámpa meghitt világossága egyúttal a vers meghittségét is felidézi, családi tűzhelyként lobog. A betűkön átszűrődő fény értelemmel világítja meg a szobát, meghittség szóródik szét általa.

…és világosban

„Nagyon közel áll például hozzám William Morris szemlélete, aki a képzőművészet és az alkalmazott művészet közötti szakadék áthidalására törekedett. Esetemben ugyanez igaz lehet, megspékelve az irodalommal” – mesélte Viola Szandra, aki a verslámpát is „divatba szeretné hozni”, akárcsak a verstetoválásokat, az idézetes ruhákat vagy a verskarácsonyfa-állítás hagyományát, amelyek szintén az ő nevéhez fűződnek.

A lámpát Váradi Andrea keramikusművésszel álmodták és valósították meg.