×

Kultúra

Megelevenedik Marica grófnő Tündérkertje

Elkezdődött a Marica grófnő próbafolyamata a Budapesti Operettszínházban. Kálmán Imre operettjét Bozsik Yvette rendező-koreográfus viszi színre az új évadban.

A társulatot elsőként Kiss-B. Atilla főigazgató üdvözölte, és megköszönte a művészeknek a pandémiás időszak alatti folyamatos művészeti együttműködést és az innovatív tartalmakat, melyeket az Operettszínház lelkes közönsége az online felületeken követhetett nap, mint nap. Ugyanakkor a Marica grófnő olvasópróbája volt az első alkalom, melyen a nagyszínpadi bemutató három szereposztása újra személyesen találkozhatott.

Fotó: Németh Anna

Kálmán Imre operettjét Bozsik Yvette rendező-koreográfus viszi színre az új évadban. A tavalyi sikeres János vitéz előadás után Yvette „ismerősként” köszöntötte a társulatot és arról mesélt, hogy a nehéz időszak alatt sok időt töltött a kertjében, ahol virágba borult minden… Ezek a hetek inspiráló gondolatokat hoztak a Marica grófnő próbafolyamatának előkészítéséhez. Így az előadás legfőbb üzenete: szépség és mérték.

A Marica grófnő története pontosan azt a világot mutatja meg, melyet a mai kor elfedni és feledtetni akar. Az éteri Tündérkert Cziegler Balázs díszletterveiben egyszerre realista és egyszerre költői, tele filmes megoldásokkal. A gazdag kiállítású produkció aprólékosan kidolgozott ékességei közül kiemelhető a télikert, a festett freskós falak az enyhén patinás, archaizáló külsőkkel. Berzsenyi Krisztina jelmeztervei pedig megannyi virágmotívummal idézik meg a Tündérkertet.

Fotó: Németh Anna

A Marica grófnő szövegkönyve Orbán János Dénes írói közreműködésével visszanyúl az eredeti német szöveghez, valamint az 1924-25-ös Harsányi Zsolt-féle szövegkönyv alapjaihoz.