×

Környezetünk

Tippek, ha először mentek kutyás strandra

Néhány alapszabályt nem árt ismerni és betartani, hogy kis kedvenceddel elkerüljétek az ebugatta helyzeteket.

Amikor a családoddal vagy a barátaiddal keresel programot, első a tájékozódás – szinte biztosan rákeresel a neten, hová érdemes menni, mit lehet ott csinálni, és mi mennyibe kerül. Miért lenne ez más a kutyás strandokat illetően? Legfeljebb talán annyiban, hogy még alaposabban utánanézhetsz egy-egy helynek, csekkolhatod, mennyire tiszta a víz, jelent-e bármilyen veszélyt a környék vagy a pancsolás rád vagy a kutyádra nézve.

Fotó: MTI/ Varga György

Legyél felkészült: az eb oltásai legyenek rendben, és kullancs elleni védelemről is gondoskodj. Vigyél elég friss vizet (ha a pancsolótól messzebb ültök le, és ott is megitatnád kedvencedet), kakis zacskót, de legyen nálad póráz, oltási könyv és a kutya nyakörvén egy biléta a telefonszámoddal.

Ha étel vagy jutifalat is van a táskádban, azt a lehetséges konfliktusok elkerülése végett lezárható dobozkában tartsd, hogy amikor lepakolod a csomagodat, más kutyák ne jussanak hozzá. Ezzel együtt vigyázz a te négylábúdra is, hogy ne fosztogassa mások csomagjait. Ha még dolgoztok az engedelmességen, és nem mindig tudod visszahívni, inkább tartsd pórázon, és csak a vízparton engedd el. Ne feledd, hogy a kutyád tetteiért te vagy a felelős, és ha kárt okoz valakinek, azzal igenis foglalkoznod kell (nem biztos, hogy minden szendvicset ki kell fizetned, amit megdézsmált, de a minimum, hogy ezt ajánld fel, és kérj elnézést).

Fotó: Shutterstock

Mikor ne erőltesd a kutyás strandot?

Tévhit, hogy minden eb szereti a vizet, sőt, vannak, akiknek komoly stresszhelyzetet, vagy egyenesen traumát jelent, ha gazdájuk „csak azért is” bedobja őket. De az is lehet, hogy a kutyád egyszerűen nem vágyik a fajtársai közé, nem szereti a meleget vagy idegesítik a szúnyogok. Ezt fogadd el, és ne erőltesd vele a pancsolást.

Szuper kutyás strandok itthon

Kolléganőnk a Velencei-tónál a Drótszamár kempinget próbálta ki a kutyájával, illetve Budapest közelében a délegyházi Nomád Kemping és Strandot, de ezeken kívül is számos kutyás strandon csobbanhatsz négylábúddal. Dunakeszin a Horányi Révnél és Tatán az Öreg-tónál is pancsolhattok együtt, a Balatonál pedig a balatonföldvári, a fonyódi vagy a tihanyi kutyabarát fürdőhelyen is.