×

Csillagok

54 lett a visszatérést fontolgató Irom Mike

Mike Tyson az egyik leghíresebb bokszoló, nem csak tehetsége, hanem a ringen kívüli viselkedése miatt is. 58 profi mérkőzéséből 50-et megnyert, 44-et kiütéssel, 6-szor szenvedett vereséget, 2-szer nem hirdettek győztest. Most visszatérne...

Michael Gerard „Iron Mike” Tyson 1966. június 30-án született Brooklyban, édesanyja egyedül nevelte őket. Már fiatalon belekényszerült az utcai csetepatékba, lopásokba, betörésekbe. Többszöri letartóztatás után 12 évesen javítóintézetbe került, ahol találkozott Muhammad Ali egykori világbajnok ökölvívóval. Ali a javítóintézeteket járta, hogy tekintélyével és a sport népszerűsítésével segítse a fiatalkorú bűnözők életét jobb irányba terelni.

Mike Tyson (Fotó: Shutterstock)

A fiatal Tysonra óriási hatással volt Ali, s elhatározta, hogy ő is ökölvívó lesz. Cus D’Amato, a híres edző meglátta benne a jövő bajnokát. Kiemelte a New York-i gettó és a javítóintézet rideg világából és egy szeretetteljes családi környezetet biztosított számára. Tyson élete gyökeresen megváltozott.

Amatőr mérlege 24–3, jónak mondható. Nagyon hamar elkezdte profi pályafutását. Első profi meccsén, 1985. március 6-án a New York állambeli Albanyban az első menetben kiütötte ellenfelét, aki Hector Mercedes volt. Profi pályafutása első évét 15–0–0 győzelmi rekorddal zárta, mindegyiket kiütéssel. Történelmet írt, hiszen 20 évesen és 4 hónaposan lett nehézsúlyú világbajnok; ilyen fiatalon azóta sem sikerült senkinek sem ez a bravúr.

1987-ben már a WBA, a WBC és az IBF bajnoka volt. Világbajnoki címeit ezután olyan ellenfelek ellen védte meg kiütéssel, mint Tyrell Biggs, Larry Holmes, Tony Tubbs, Michael Spinks, Frank Bruno és Carl Williams. Címvédő mérkőzései közül külön érdekesség volt a Spinks elleni, melyet hatalmas érdeklődéssel várt a publikum, végül 91 másodpercig tartott, és ezért 20 millió dollárt (akkori rekordösszeget) tett zsebre.

Mike Tyson (Fotó: Shutterstock)

Börtönbüntetése utáni visszatérésére 1995. augusztus 19-én került sor az MGM Grand Garden Arénában, Las Vegasban. A zűrös összecsapás, melyet Peter McNeeley ellen vívott, hamar véget ért. Ellenfele, bár vehemensen kezdett, már az első menetben kétszer padlóra került. A második padlózás után McNeely edzője beugrott a ringbe és jelezte a bírónak, hogy nem folytatják a kilátástalan küzdelmet.

1997 júniusában másodszor is megmérkőzött Evander Holyfielddel, Tyson a 3. menetben a mérkőzés hevében egyszerűen kiharapott Holyfield füléből egy darabot. Tysont diszkvalifikálták. Másfél év eltiltás után bokszolt újra, és bár mérkőzéseit még mindig kiütéssel nyerte, már nem volt a régi önmaga.

2000-ben hullámvölgybe került, ami már inkább a ringen kívül zajlott. Folyamatos nőügyei, rendszeres botrányai az éjszakai életben anyagilag kimerítették és csődbe sodorták. Pedig saját bevallása szerint karrierje során több mint 300 millió dollárt bokszolt össze.

2003-ban még learatta 23. első menetes kiütéses győzelmét Clifford Etienne ellen, de későbbi kiütéses vereségei, melyekre már csupán a pénzszerzés miatt állt ki – Danny Williamstől (2004) és Kevin McBride-tól (2005) – pályafutása végét jelentették.

Mike Tyson (Fotó: Shutterstock)

Tyson minden idők egyik legellentmondásosabb sportolója: a profi ökölvívásban elért eredményei és népszerűsége vitathatatlan, ugyanakkor a pályafutását végigkísérő botrányok árnyékot vetnek az lenyűgöző teljesítményére.

A napjainkban pedig azzal sokkolta a közvéleményt, hogy bejelentette, 54 évesen visszatér a ringbe. Nem is kellett nagoyn várni a bejelentést követően, már megjelentek a találgatások az ellenfeleket illetően. Shannon Briggs például egy élő Instagram-interjúban jelentette be, hogy vele lesz Tysonnak az első visszatérő meccse július 4-én. Sőt Tyson Fury is belengette, hogy szívesen vállalna egy bemutató mérkőzést a 15 éve nyugdíjba vonult sztárral.