×

Gyereknevelés

Nyári programok gyerekeknek a Városmajorban

Július 18-tól minden szombaton minőségi báb- és gyerekelőadásokkal várja az érdeklődőket a Városmajori Szabadtéri Színpad.

A program elsősorban a magyar független báb- és gyerekszínházi társulatok munkáiból válogat, színes és sokféle: élőszereplős színháztól a pantomimen, a zenés mesejátékon és a táncjátékon át minden megtalálható benne. A kicsiknek és nagyoknak szóló szombat délelőtti kavalkádban pedig garantáltan nem csak a gyerekek érzik majd jól magukat.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Július 18-án a Magyar Népmese Színház produkciójával, A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – avagy Katinka kertje című magyar népmesével kezdődik a gyerekeknek szóló programsorozat. A király azon tépelődött, hogy legkisebb leánya, Katinka kívánságát nem tudja teljesíteni, mikor hintója beleragad a sárba. A disznócska ugyan segített a királyon, de cserébe elvitte magával Katinkát. Búsulásra azonban nincsen ok, mert csodák csodájára a disznócska királyfivá változik, az igazi bonyodalmak azonban csak ezután jönnek.

Július utolsó hétvégéjén pedig az UnimóSzínMűhely produkcióját, Vertig Tímea gyerekeknek szóló zenés mesejátékát élvezhetik a legkisebbek a budai parkszínpadon. Az Urmai Gábor rendezésében látható Maszmók Afrikában című darabban egy kis krokodil, Kokoró történetét ismerhetik meg, aki azért kóborol el otthonról, mert más akar lenni, mint aminek született. Útja során megtalálja saját magát és Maszmók, a nagy utazó segítségével megismerkedik a Szavanna lakóival is, végül pedig nagyon szeretne már hazatérni… Az előadás varázsos világát az autentikus hangszereken, élőben játszott afrikai (afro, arab, afro-kubán) zene adja. A darab humorát pedig nemcsak a kicsik, de szüleik is élvezhetik.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Csukás István egy kedves és mindenki számára ismert története, a Pom-pom meséi is szerepel a programsorozatban, augusztus 8-án. Ki ne ismerné Pom Pom-ot és barátait, Órarugógerincű Felpattanót, Festéktüsszentő Hapci Benőt, Madárvédő Golyókapkodót, Radírpókot, vagy épp a szeretetreméltó, kerekded Gombóc Artúrt? Azt azonban már kevesen tudják, hogy egy kövér madár is lehet szerelmes, vagy azt, hogy milyen gonoszságokra vetemedhet egy megátalkodott Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél. Szerencsére Pom-Pom mindig ott terem, ahol éppen szükség van rá és a problémák varázslatos módon megoldódnak körülötte. Az Aranyszamár Bábszínház ezúttal bábokkal, élőszereplőkkel és sok-sok zenével készült produkciója óvodásokat, kisiskolásokat és felnőtteket egyaránt megérint.

Nemcsak prózai és zenés, de látványos táncszínházat is láthatnak idén a kicsik a Városmajori Szabadtér Színházban augusztus 22-én. Az Inversedance, a Fodor Zoltán Társulat, a Nemzeti Táncszínház és a Müpa közös előadásában, Fekete István meséje, a Vuk című előadása kel életre a táncszínpadon. A jól ismert figurák elevenednek meg a táncban, mint Karak, Vahur, Tás, a “Simabőrű” és még számos szereplő mellett természetesen Vuk is, “akinek” játékos, eleven karakterében minden gyerek magára ismerhet.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Grimm testvérek meséje alapján született Szerencsés János című előadás, amelyet szeptember 5-én láthatnak a Városmajorban. Nem vagyunk biztosak abban, hogy született-e valaha blues zenejáték, azt azonban biztosan tudjuk, hogy ettől kezdve egyre népszerűbb lesz ez a műfaj, ugyanis Szerda Árpád, vajdasági zeneszerző olyan csodálatos muzsikát szerzett, ami egészen bizonyosan sokakat meg fog nyerni a blues már-már klasszikusnak számító műfajának. A BonBon Matiné zeneszerző pályázatára íródott és megosztott I. helyezést elért darab igazi kuriózum és valami egészen újnak a hírnöke. Hiszen a műsor bemutatja, hogyan fejlődött ki a klasszikus zenéből a blues. Ebben a szórakoztató előadásban a blues stílusjegyei és hangszerei mellett az improvizáció, ez a kedves mese és az emberi butaság egyaránt bemutatásra kerülnek.

Lewis Carroll, a viktoriánus Anglia közismert írójának legismertebb könyve, az Alice Csodaországban méltán maradt mindmáig a gyerekek és a felnőttek kedvelt olvasmánya. A Múzsák Társulat és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciójában megvalósuló kétfelvonásos musicalben világít rá arra, hogy Csodaország valójában itt van körülöttünk, benne élünk, és ha megtanuljuk látni, és észrevenni a létezés mindennapi nagyszerűségét, kalandosságát, jobban megértjük önmagunkat, és a minket körülvevő világot.

A gyerekelőadások egységesen 10:30-kor kezdődnek.