×

Kultúra

Ők lehetnek az idei Kaszás Attila-díj nyertesei

Augusztus 23-án éjfélig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire. Az idén a szakmai megbecsülésen túl komolyabb pénzösszeg is jár a nyertesnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelő államtitkársága bruttó 800 ezer forint, a Raiffeisen Bank bruttó 600 ezer forint összeggel támogatja a díjazottat – írta az MTI.

A 2008-as emlékesten adták át első alkalommal a hazai és határon túli magyar színésztársadalom szavazatai alapján odaítélt Kaszás Attila-díjat. MTI Fotó: Beliczay László

A szavazás során két forduló van, első alkalommal a színházi társulatok maguk választanak ki egy színművészt a soraikból, majd a második forduló során az immáron szűkített listára a közönség voksolhat az online felületen – a www.kaszasattiladij.hu weboldalon – keresztül.

Az idei esélyesek között van Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház, Földes Tamás, a Budapesti Operettszínház és Vlahovics Edit, a Szombathelyi Weöres Sándor Színház színésze.
2008 óta a legfontosabb szempont a jelölésnél az, hogy a jelöltek hűek legyenek Kaszás Attila örökségéhez, a szakmai minőség mellett a társulatukért, közösségükért is sokan tegyenek.

2008. áprilisában avatták fel Kaszás Attila életnagyságú bronzszobrát a felvidéki, Révkomáromban. Gáspár Péter révkomáromi szobrászművész Búcsú a színpadtól című alkotása a Jókai Színház előtti téren kapott helyet. MTI Fotó: Győri Károly

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület Hegyvidék polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az alapítók a díjjal, a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

Kaszás Attila 2007. március 23-án hunyt el.