×

Kultúra

Frankenstein és Othello is lesz a Katona József Színházban

Kilenc bemutatót tervez a budapesti Katona József Színház a jövő évadban, amely augusztus második felében, a Poppea megkoronázása című előadással indul.

A színház következő évada a szokásosnál korábban indul. A jövő évad első két premierjét októberben tartják. Shakespeare Othello című drámáját Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A Kamrában Máté Gábor rendezésében mutatják be Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg című művét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Decemberben is két bemutató látható: az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család… munkacímű előadást Tarnóczi Jakab állítja színpadra a Kamrában, Shakespeare Lear király című drámáját Zsámbéki Gábor rendezi a nagyszínpadon.

Fotó: Szokodi Bea

Az évad második felében, 2020 márciusában először a Frankenstein munkacímű, Mary Shelley regénye alapján készülő darabot mutatják be Tárnoki Márk rendezésében a Kamrában, majd Brian Friel Apák és fiúk című, Turgenyev regényéből adaptált művét Ascher Tamás rendezi a nagyszínpadon. Április végén Heinrich von Kleist Pentheszileia című drámájának Mikó Csaba által készített változata látható a Kamrában, szintén Tarnóczi Jakab rendezésében.

Az évad két utolsó premierjét – a tervek szerint -májusban tartják. Ekkor pótolják az idénre tervezett Moszkva-Peking Transzszimfónia bemutatóját. Kárpáti Péter darabját Novák Eszter rendezi a nagyszínpadon, miközben Vinnai András és Dankó István szövegéből Magyar Biblia címen készül előadás a Sufniban Dankó István rendezésében. A szintén az idei évadra tervezett Káli holtak bemutatója 2021 őszére csúszik, Térey János regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi.

Az, hogy mikor, milyen egészségügyi előírásokat látnak hasznosnak, nagyban múlik az elkövetkező hetek fejleményein: növekszik-e a vírusveszély, változik-e a nézők bizalma a rendezvényekkel szemben – áll a színház közleményében. Figyelik a szabadtéri színházak és a beltéri mozik működésének tapasztalatait. Szeretnének a többi budapesti színházzal közös egészségügyi protokollt bevezetni, hogy a nézők egységes szabályok szerint látogathassák a színházakat.

Fotó: Szokodi Bea

A 2019/20-as csonka évadban a színház három játszóhelyének 402 előadását összesen mintegy 68 ezer néző látta, az előadásokat átlagosan 107,3 százalékos nézettséggel játszották.

Máté Gábor, igazgató megköszönte azon társulati tagok munkáját, akik a karantén ideje alatt is folyamatosan azért dolgoztak, hogy hozzájáruljanak a járvány elleni védekezéshez, vagy részt vettek az online produkciók létrehozásában, elősegítve a közönséggel való kapcsolattartást.

A társulattól távozik Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Nagy Ervin és Nádor Lili, aki 25 éven át volt a színház művészeti titkára. Új tagként pedig Tarnóczi Jakab rendező szerződött a színházhoz.