Környezetünk

Itt olvadnak a leggyorsabban az Alpok gleccserei

Drámai ütemben zsugorodnak az Alpok gleccserei a globális felmelegedés miatt. A tudósok azt is elárulták, hol a legrosszabb a helyzet, és mely területek válhatnak jégmentessé.

Drámai mértékű olvadást figyeltek meg az alpesi gleccsereknél az ezredfordulótól 2014-ig: jégmennyiségük 17 százalékát veszítették el, több mint 22 köbkilométert. Különösen súlyos a helyzet Svájcban – írták az Erlangen-Nürnbergi Egyetem tudósai a Nature Communications csütörtökön megjelent számában.

Az MTI azt írja, ez az első tanulmány, amely a lánchegység egészét vizsgálja, nem csak egyes gleccsereket vagy régiókat. A munkában radarműholdak adatait használták, hogy a hegyfelszín háromdimenziós modelljét megalkossák, majd ezt összevetették a műholdfelvételekkel. Így mérték meg a gleccserek kiterjedését és magasságát.

Képünk illusztráció
MTI/EPA/ANSA/Riccardo Dalle Luche

A legnagyobb mértékű jégolvadást a svájci Alpokban állapították meg. „Itt a legkiterjedtebbek a jégfolyamok, ugyanakkor itt a legmagasabb az olvadási arány. Wallis kantonban a Nagy Aletsch, az Alpok legnagyobb gleccsere évente öt métert olvad a lejjebb fekvő részeken” – magyarázta Christian Sommer, az egyetem Földrajzi Intézetének kutatója. A Középső-Alpok legmagasabb részein azonban még nincs jégolvadás – tette hozzá.

Egész más a helyzet a peremhegységekben, ahol már a magasabban fekvő helyeken is megfigyelték a tudósok az olvadást. „Ez arra utal, hogy a peremhegyvidékek lesznek az első régiók, amelyek a jövőben jégmentessé válnak” – mondta Sommer.

Az adatok lehetővé tették a majdnem négyezer alpesi gleccser többsége változásainak kiértékelését, valamint előrejelzést tudtak készíteni a nyári hónapok olvadékvizéről is, amely sok ország vízellátásában és energiagazdálkodásában játszik szerepet.

„Ennek az Alpok térségén kívül hatása lesz a hegységben eredő nagy európai folyamrendszerek vízháztartására is” – mondta Sommer.