×

Közélet

Így lophatnak meg az interneten, ha nem figyelsz

Az elmúlt időszakban megszaporodtak az adathalász-támadások. A módszer lényege, hogy a behatoló a számítógépek vagy okostelefonok segítségével megszerzi a tulajdonosok folyószámláinak jelszavát.

Megszaporodtak a bankszámlák elleni támadások, az adathalászok változatos módszerekkel szerzik meg az ügyfelek banki adatait. A leggyakoribb módszerek között van a bankok nevében küldött e-mailek, telefonos üzenetek, amelyekben azt kérik a felhasználóktól, adják meg biztonsági kódjukat, illetve bizonyos személyes adataikat annak érdekében, hogy a továbbiakban is hozzáférhessenek a fiókjukhoz.

Különböző adathalászok által létrehozott áloldalakkal is találkozhatunk, amelyek hasonlítanak banki oldalakhoz, ezzel vezetik félre a figyelmetlen, gyanútlan ügyfeleket. A módszer lehetővé teszi, hogy az elkövető a megszerzett azonosító rendszerrel jogtalanul hozzáférhessen az ügyfél folyószámlájához és nevében bankügyleteket hajtson végre.

Figyelj, hova kattintasz! Fotó: Pexels/ CC0 License

Az adathalászok kéretlen e-mailt küldenek a felhasználóknak, ebben található egy link, amelyre rákattintva a háttérben letöltődik egy program, és a számítógépen, telefonon tárolt adatokhoz azonnal hozzáférnek.

Mit tehetünk?

Az adathalász-üzenetek felismerésére jó módszer, ha ellenőrizzük, hogy megszokott csatornán keresztül kaptuk-e az értesítést a banktól, illetve megegyezik az e-mail-cím, telefonszám a bank tényleges elérhetőségével.

Hangsúlyozta, ha rájövünk, hogy adathalászok áldozatai lettünk, azonnal tiltassuk le a bankkártyánkat, zároltassuk a számlánkat a banknál.

Mindezekről Binder István, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt, ha érdekel az egész interjú, látogass el a hirado.hu oldalára.