×

Életmód

Csak négy lépés és eléred a céljaid

Sokunknak van ilyen-olyan bakancslistája, amelyen féltve őrzött álmok, célok szerepelnek. Ám ahhoz, hogy el is érjük ezeket nem elég csupán egy képzeletbeli lista. Mutatjuk mit tegyél a sikerért.

A vágyak listája igen hosszú bárkinél,ám nem mindegy mi és hogyan szerepel rajta. A célok megvalósításánál is célszerű fontossági sorrendet felállítani és úgy elindulni a megvalósítás felé.

Fotó: shutterstock/Tortoon

Nem csak egy lista létezik

Első lépésként valóban szükséges leírni egy listába azt, amit szeretnénk elérni. Ezután viszont muszáj osztályozni azokat. Ugyanis a célok különbözőek. Vannak rövid távú és hosszú távúak köztük. Vannak kisebb léptékűek és vannak nagyobbak. Vannak anyagi természetűek és vannak kapcsolati célok. Így eszerint érdemes külön választani őket. Írhatod naplóba, papírra, készíthetsz álomtáblát mindegyikből, rögzítheted a számítógépeden táblázatokba. A módszer mindegy, a lényeg, hogy leírd és csoportosítsd a céljaid.

Szabj magadnak feltételeket

Amennyiben kész a listád, még van egy teendőd vele. Írd oda a céljaidhoz, hogy mennyi idő alatt akarod elérni azokat. Plusz azt is oda írhatod pár szóban vázlatosan, hogy ehhez miket kell megtenned. Ez segít majd abban, hogy ne térj le az útról és meglátod, ha betartod ezeket a szabályokat, gyorsabban is elérheted azt, amit szeretnél, mint gondoltad volna.

A kulcskérdés: miért?

Amennyiben mindezekkel kész vagy, akkor gondolkodj el azon, hogy miért is lesz jó neked, ha eléred a kitűzött célt. Mindezt szintén pár mondatban rögzítsd a listádban. Azért fontos ez, mert így motiválod magad. Ha majd “útközben” elolvasod a céljaid, így ösztönözheted magad a tovább haladásra, amikor esetleg falakba ütközöl a célod megvalósítása közben.

Legyen előtted

A listával ezennel el is készültél, de ha lehet ne süllyeszd el a fiók vagy a számítógép ritkán látogatott fájljaiba. A listád élén szereplő célról készíts álomtáblát, vagyis képekkel teletűzdelt táblát. De az is megteszi, ha csak egy-két fotót teszel ki a tükrödre vagy a monitorod, mobilod háttérképeként. Tehetsz hozzájuk motiváló idézeteket is. A lényeg, hogy minden nap többször emlékeztesd magad a célodra.