×

Címlap kép

Igazán különleges állat látható az állatkertben

Különleges új lakók érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A jövevények Antwerpenből érkeztek a fővárosba és egyelőre még ismerkednek új otthonukkal.

Olyan kenguruk érkeztek az állatkertbe, amelyről a tudósok sokáig azt hitték, hogy kihaltak. Ez nem más, mint a kelet-ausztráliai Nagy-Vízválasztó-hegység mentén őshonos fehértorkú kenguru néven is ismert Parma-kenguruk. Összesen hárman érkeztek Antwepenből és a szürke óriáskengurukkal közös kifutóban kaptak új otthont.

Fehértorkú kenguru, másnéven Parma-kenguru. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezek az állatok a kisebb termetű kengurufajok közé tartoznak, a kifejlett állatok súlya körülbelül 3 és 6 kg között szokott lenni – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert az MTI-vel.

A Parma-kengurukat 1845-ben fedezték fel, de az Ausztráliába betelepített rókák és más veszélyek miatt annyira megritkultak, hogy az 1890-es évekre a természettudósok úgy hitték, ki is haltak. Ám 1965-ben az Új-Zélandhoz tartozó Kawau-szigeten ráleltek egy panama kenguru csoportra. Végül az is kiderült, hogy Ausztráliában, Új-Dél-Wales egyes területein is fennmaradtak kisebb állományai.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg négy kenguru fajt láthatnak a látogatók. A panama kenguruk mellett a vörösnyakú vagy más néven Bennett-kengurukat, az apró termetű ecsetfarkú patkánykengurukat valamint a kormos kenguru néven is emlegetett nyugati szürke óriáskengurukat.