Kultúra

Három nő érzékeny története, ami a párkapcsolatok kérdéseit boncolgatja

Július 24-én este nyolc órakor láthatja a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon Jean-Marie Chevret világhírű vígjátékát az Amazonok – Három év múlva című előadást a Rózsavölgyi Szalon produkciójában.

Töretlen sikerrel játszotta egészen három éven keresztül a Rózsavölgyi Szalon Jean-Marie Chevret számtalan színpadot megjárt, méltán elismert darabját, az Amazonokat. A darab és a Szarka János által rendezett előadás messze túlmutatott egy átlagos bulvármű keretein. A 2003-as párizsi ősbemutató több mint 750 előadást élt meg, így nem csoda, hogy Chevret 2007-ben megírta a darab folytatását, ahogy az sem meglepő, hogy három év múlva a Rózsavölgyi Szalon is bemutatta a második részt, melynek címe Amazonok – Három év múlva.

Ezt az előadást láthatja idén nyáron a Városmajorban a közönség. Szerencsére a második rész egy különálló, önmagában is értelmezhető alkotás, így az előzmények ismerete nem feltétele annak, hogy a nézők megértsék a történetet.

És hogy hogyan tudja egy rendkívül szórakoztató vígjáték a műfaj egyszerű kereteit meghaladni? Úgy, hogy mesterien vegyíti a humort és a mély, drámai pillanatokat – erre törekszik a drámaszöveg és a rendezés is.

„Ha jó a vígjáték, persze hogy vannak mélységei. De fordítsuk meg a dolgot: komoly dráma is csupán akkor tud jól működni, ha ellenpontok, akár humoros helyzetek erősítik a drámai pillanatokat. Az Amazonokat történetesen csak azért nevezzük vígjátéknak, mert arányaiban valóban több benne a vígjátéki helyzet. De nem egy bohózat, nem akarjuk, hogy a nézők minden percben vastagon hahotázzanak” – mondta Náray Erika, az előadás egyik főszereplője az alkotói koncepcióról.

A három nő története a szabadság és párkapcsolat kérdéseit boncolgatja, vagyis azt a mindannyiunkat érintő problémát, hogy hogyan tudjuk megőrizni személyiségünk integritását egy-egy szerelmi kapcsolatban, fel kell-e oldódnunk a másik emberben, vagy maradhatunk-e önmagunk párunk mellett. Martine, Annie és Micky három nagyon erős személyiség, bonyolult pszichológiai megformálásban három komplex élettörténetet jelenítenek meg, különböznek egymástól, de élethelyzeteik hasonlóak.

Györgyi Anna, Auksz Éva és Náray Erika összetett szerepformálása teszi azzá ezt az előadást, ami. És ne feledkezzünk meg a férfiszerepeket alakító művészekről sem, Ozsgyáni Mihályról és Héricz Patrikról. A közönség a második részben pedig egy új mellékszereplőnek is örülhet, a Pablo nevű karaktert alakító Sztarenki Pálnak.