Közélet

21-en kapták el a koronavírust egy mezőkövesdi iskolában

Mezőkövesden terjed a vírus. A városban eddig 21-en fertőződtek meg, mindannyian egy oktatási intézményben tartott értekezleten.

Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma: A betegek közül 12-en Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek – írja a koronavirus.gov.hu.

Védőfelszerelést vesznek fel orvosok, mielőtt a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított izolációs terembe lépnének az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 25-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A reggeli hírrel kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos a Ripostnak megerősítette: Borsodban, Mezőkövesden terjed a vírus. A városban eddig 21-en fertőződtek meg, mindannyian egy oktatási intézményben tartott értekezleten. A zárt eseményen egy személy volt, aki tüneteket mutatott, köhögött, a feltételezések szerint ő fertőzte meg a többieket. A 21 fertőzöttből egy Nógrád megyei.

– Mi tulajdonképpen a „második” beteggel találkozunk először. Nála igazolódott, hogy megfertőződött a koronavírussal, és a kontaktkutatások során kiderült, hogy előzőleg részt vett ebben az oktatási intézményben egy zárt értekezleten, ahol már volt valaki, aki tüneteket mutatott: sokszor köhögött. Ezután a kollégáink mindenkit teszteltek, és kiderült: 21 ember fertőződött meg az értekezlet után – mondta el Müller Cecília a Ripostnak.

A kontaktkutatások továbbra is zajlanak, így akár újabb esetekre is fény derülhet. Az országos tiszti főorvos hozzátette: a vírus csak 48 óra múlva mutat tüneteket, így egy tünetmentes ember gyanútlanul megfertőzhet másokat is.