Környezetünk

Szívszorító, ami a koalákkal és az elefántokkal történik

Sokan szeretjük a koalákat és az elefántokat, és annak ellenére érdekel minket a sorsuk, hogy a legtöbben csak állatkertben láthattuk őket. Sajnos azonban nem érkeztek jó hírek ezekről a fajokról.

Ki ne lenne oda a koalák édes, ellenállhatatlan pofijáért? Ha neked is a kedvenceid közé tartoznak, akkor sajnos nincsenek jó híreink: a század közepére ki is halhatnak az ausztráliai Új-Dél-Wales államban, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért – írja az MTI, egy csaknem egy éve tartó hivatalos vizsgálat nemrég közzétett összefoglaló jelentésére hivatkozva.

Az ausztrál parlament illetékes bizottságának megbízásából készült tanulmány szerint az emberi tevékenység – a mezőgazdasági célokat szolgáló fakivágás, a városfejlesztés, a bányászat és az erdőművelés – a felelős elsődlegesen a koalák élőhelyeinek feltöredezéséért és elpusztulásáért. De az év elején véget ért súlyos bozóttüzek is pusztító hatással voltak az erszényesekre: az új-dél-walesi élőhelyeik csaknem negyede odaveszett a lángokban.

Koala (MTI/EPA/Wild Life Sydney Zoo)

Ami pedig az elefántokat illeti, az MTI arról is beszámolt, hogy május eleje óta több mint 350 példány múlt ki Botswanában, az Okavango folyó deltavidékén. A kormány szerint az ok ismeretlen, a begyűjtött minták laboratóriumi vizsgálatának eredményeire még heteket kell várni.

A szárazságot leszámítva nem volt még olyan esemény, ahol ennyi elefánt pusztult volna el.

Fotó: Unsplash/Cristy Zinn

Hogy orvvadászok állnának a háttérben, azt a hatóság még májusban kizárta, mivel a tülköket nem távolították el. Ha a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullanak el. A kutatók nem zárták ki a lehetséges okok közül sem a mérgezést, sem a betegséget.