Címlap kép

Meglepő: már itt is elszaporodtak a flamingók

Ha ezen a nyáron szeretnél flamingókat látni a természetben, nem kell annyira egzotikus vidékre utaznod - a rózsaszín madarak idén először már Görögországban is elszaporodtak, és fiókákat nevelnek.

A flamingókról eddig úgy tudtuk, hogy Dél-Európában, Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia tengerparti vidékein és Afrika nagy részén honosak. Szeretnek a tengereknél, sós vízű tavaknál és folyótorkolatokban tanyázni, de a Kárpát-medencében legfeljebb csak néha bukkannak fel egy-egy kis időre (leszámítva persze az állatkertekben élő egyedeket).

Ezért lepődtünk meg, amikor azt olvastuk, hogy flamingók százai gyűltek össze egy, az észak-görögországi Halkidiki-félszigeten található vizes-iszapos területen. Idén először szaporodtak a térségben, néhány héten belül egymás után keltek ki a flamingófiókák mintegy 180 fészekből.

MTI/EPA/Nikosz Arvanitidisz

A flamingók hazánkban is kedvelt állatkerti madarak. Idehaza a Nyíregyházi Állatparkban, a Veszprémi Állatkertben, a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a Győri Állatkertben, a Debreceni Állatkertben is láthatjátok őket. De ha Görögországban nyaraltok idén, akkor talán ezeket a vadon élő példányokat is sikerülhet lencsevégre kapni.