×

Környezetünk

Ne szemetelj, a WC-be se!

Még olyan is akad, aki a lemerült ceruzaelemeket próbálja meg leszuszakolni a vécén, de ezen túl is bőven látunk példákat az elképesztő mértékű a lakossági vízszennyezésre.

Svédországban a szennyvízcsatorna falára fél méter vastagon lerakódott használt gumióvszerek levakarásával bíbelődnek a vonatkozó vízművek, Londonban pedig volt idő, amikor a sikeres fogamzásgátláshoz elég lett volna csak inni a Temzéből, olyan elképesztő mennyiségű sárgatesthormont tartalmazott a folyó vize.

Fotó: Shutterstock

Szerencsére a mi vizeinkben még nem jelentkeztek a felfoghatatlan emberi ostobaság következményeként megjelenő extrém tünetek, ám ne gondoljuk, hogy a környezetszennyezés le van tudva az erdőben elhajigált sörösdobozokkal, sparhelttel, gumiabronccsal. A kályhákban elfűtött lyukas gumicsizmával, nejlonszatyrokkal, szakadt strandpapuccsal…

Hatékony környezetszennyezés hajtható végre a WC-n keresztül is, ráadásul a lebukás veszélye elenyésző. Maradék, lejárt gyógyszerek? Fel nem használt, évek óta porosodó vegyszeresflaskák, melyekből anno még a mama permetezte a muskátlit? Le a budin velük! Égett sütőolaj a vasárnapi rántott hús után, durván vegyszeres felmosóvíz (telis-tele foszfáttal, hadd algásodjon tó-folyó-patak)…

Szóval, a „Mi ez?! Mit tudom én, öntsd a vécébe!” típusú kérdezz-felelek legalább annyi kárt okoz környezetünknek, mint az erdőbe hajított rossz akkumulátor.