Szerelem

A „szeretetnyelve” segít, ha már nem az igazi a szex

Az „5 szeretetnyelv” megalkotója, Dr. Gary Chapman szerint, ha megtanulunk a másikhoz a saját nyelvén szólni, akkor nem csak a párkapcsolatunk lesz jobb, de a szexuális életünkön is segít.

Az amerikai sztárpszichológus és párterapeuta szerint a minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent, hanem figyelmet is. A „szeretetnyelv” pedig az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Az öt szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél. Az elmélet szerint, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól „beszéljük”.

Chapman javaslata, hogy a másik ember szeretetnyelvét úgy próbáljuk felfedezni, hogy figyeljük meg, hogyan fejezi ki a szeretetét mások felé, valamint mi miatt panaszkodik a leggyakrabban, illetve mit kér leggyakrabban a párjától. Az elmélete szerint az emberek természetes módon úgy nyújtanak szeretetet, ahogyan másoktól is várják annak kifejezését.

A „szeretetnyelv” megértése és felfedezése mindkét fél számára új dimenziókat nyithat meg a kapcsolatban. Először meg kell tanulni a mindennapokban, de ez nem ér véget mondjuk napi nyolc órában, mint a munka. A folyamatos figyelem és tanulás elősegíti azt, hogy a szexuális együttlétek is megváltozzanak. Jobbak legyenek, mint eddig. Sok pár, ha pszichológushoz fordul, akkor is hasonló segítséget kap, csak irányítottan. De a lehetőség, hogy változtassatok mindig előttetek áll.