Gyereknevelés

Lehet biztonságosan táboroztatni a gyereket pandémia idején is

A vakáció elkezdődött, ám a gyerekfelügyelet sok családban nem megoldható, már csak azért sem, mert a szülők nagy részének szabadsága a pandémia hajrájában elfogyott. Mire figyeljünk, ha a gyerek táborba megy?

Adja magát a megoldás: irány a tábor! Merthogy szigorú járványügyi előírások mentén, de működhetnek már napközis és ottalvós táborok is.

Fotó: iStock.com/LuminaStock

Lássuk, hogy a biztonságos kikapcsolódás érdekében milyen intézkedéseket kell tenniük a táborok szervezőinek – és mikre érdemes odafigyelniük a szülőknek, a gyerekeknek.

A koronavírus-járvány alaposan átrendezte az év első harmadát, olyannyira, hogy egy hónapja még azt is nehezen tartottuk elképzelhetőnek, hogy a gyerek elhagyja hosszabb időre a lakást. A pandémiás helyzet azonban olyan szerencsésen alakult idehaza, hogy június közepétől engedélyezték a nyári gyermektáborok megnyitását.

Ám a táborokban az idén sok minden másképpen lesz – tekintettel a gyerekek védelmére. A szervezőket a hatóság szigorú óvintézkedések betartására kötelezi. Például:

  •  Törekedniük kell a másfél méteres védőtávolság folyamatos betartására, mind a foglalkozások, mind étkezések, mind pedig a szociális helyiségek használata során. Az ottalvós táborokban az ágyaknak is minimum ilyen távolságra kell állniuk egymástól;
  • javasolt előnyben részesíteni a szabadtéri foglalkozásokat
  • kerülni kell a szoros személyes érintkezéssel járó tevékenységeket – például birkózás, küzdősportok;
  • zárt térben történő foglalkozások kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre;
  • az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés azonban, hogy a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák illetve szervező vehet részt;
  • a táborokban rendkívül szigorú járványügyi protokoll alapján végzi a takarítást és a folyamatos fertőtlenítést, kizárólag erre kiképzett személyzet.

Ezen felül még jó néhány előírást figyelembe kell venniük a szervezőknek, de azért az sem árt, ha – azzal együtt, hogy a fertőzésveszélyt az intézkedésekkel a minimálisra igyekszenek csökkenteni – a szülő és a gyerek is betart néhány fontos alapszabályt. Amikre egyébként a gyerekeket meg is tanítják a tábor kezdetekor.

Fotó: iStock.com/FamVeld

Figyelmeztessük, szoktassuk a táborozni készülő csemetét:

– a gyakori, alapos szappanos kézmosásra, kézfertőtlenítésre (vásároljunk ehhez megfelelő sprét vagy zselés szert, igaz, a táborokban is hozzáférhetők ezek megfelelő mennyiségben);

– az arc érintésének elkerülésére (ne piszkálja a szemét, az orrát, a száját);

– a köhögési etikett betartására (könyökhajlatba vagy papírzsebkendőbe köhögjön – a táborokban megfelelő mennyiségű papírzsebkendő és papír kéztörlő áll rendelkezésre);

– a kórokozók megtapadásának kitett felületek érintésének kerülésére;

– valamint arra, hogy figyeljék maguk és társaik tüneteit, hogy ha baj van, azt időben jelezhessék az őket felügyelő felnőtteknek.

Összességében persze nem kell, hogy a járványveszély rányomja a bélyegét a gyerek jól megérdemelt pihenésére, de néhány alapvető szabály reflexszerű alkalmazássá fejlesztésével könnyen megelőzhető a baj.