Környezetünk

3 könnyen betartható tipp, ha most csatlakoznál a Műanyagmentes júliushoz

Így szinte észrevétlenül cserélheted az egyszer használatos műanyagokat környezetbarát alternatívákra.

A Műanyagmentes július egy immár kilenc éve Ausztráliából útjára indult kezdeményezés, és akik csatlakoznak, azt a könnyűnek látszó feladatot vállalják, hogy nem élnek egyszer használatos műanyagokkal – egy hétig, egy hónapig, egy évig, vagy ameddig környezetbarát alternatívát találnak.

műanyagmentes július

Fotó: Shutterstock

A „feladat” könnyűnek tűnik, de ha most csatlakoznál először, akkor talán még pontosan nem tudod, hogyan láss neki. Mert hát ha kidobálsz minden műanyagot otthonról, akkor egyrészt fontos eszközöktől foszthatod meg magad, másrészt csak még több műanyag hulladékot termelsz.

Akkor mik lehetnek az első lépések? Három pontban összefoglaljuk ezeket – ne aggódj, könnyen betartható tippek következnek!

1. Kezdd „A nagy négyessel” – Kathryn Kellogg, a Going Zero Waste bloggere szerint első lépésként „A nagy négyessel” is lehet indítani. Ez azt jelenti, hogy tartósabbra cseréled a négy leggyakoribb egyszer használatos műanyag tárgyat az életedben. Ezek a következők: flakonok, szatyrok, eldobható szívószálak és kávéspoharak. Persze, a szakértő ezeket említi, de ha átnézed a szelektív szemetedet, rájöhetsz, hogy nálad más „A nagy négyes” – akkor lépj fel azok ellen.

Fotó: Shutterstock

2. Gondolkodj előre – Neked is van textilszatyrod, de mindig a boltban jut eszedbe, hogy otthon felejtetted? Nos, ezen is könnyű segíteni: este, vagy reggel indulás előtt mindig szánj két percet arra, hogy átnézed a táskádat, és ha nincs benne a textiltatyód, akkor gyorsan beleteszed. Ahogy a kulacsodat és/vagy a kávéspoharadat is.

3. Ha lehet, vásárolj csomagolásmentesen – Rengeteg szemét származik a termékek csomagolásából, amiket úgy is kiküszöbölhetsz, hogy csomagolásmentes üzletben, saját tárolóidba vásárolsz. Ha a koronavírus-veszély miatt most még biztonságosabbnak érzed a csomagolt termékek választását, a szakértők azt mondják, ezzel sincs gond, hiszen első az egészség és a biztonság, illetve az, hogy ne szorongjunk ezek miatt. De ha csomagolt termékeket választasz, annyit mindenképp tegyél meg, hogy a csomagolást a szelektív szemétbe dobod – már ez is sokkal jobb, mint a kommunális kukát választani.