Szerelem

Miért nézi a nő, és miért a férfi?

Mióta az internetet elárasztották a pornóoldalak – úgy 10 éve -, azóta a műfaj kedvelőinek már nem kell zavarbaejtő körülmények között, lefóliázott kirakatú üzletekben válogatniuk a DVD-k között. Igen látogatott website-okról beszélünk: kimutatások szerint például a németországi portálok több mint 12 százaléka pornóoldal.

Néhány éve kétezer megkérdezett német, 24 éves átlagéletkorú férfi diák 80 százaléka azt mondta, hogy látott az elmúlt négy hétben (hetente átlagosan kétszer) ilyesmit, a nőknek 25 százaléka mondta ugyanezt (azaz ők átlagosan kéthavonta néznek pornót).

Fotó: iStock.com/Kaspars Grinvalds

A pornó tehát mindenütt jelen van, sokan nézik, még ha tagadják is. De miért nézi a férfi és miért nézi a nő?

Nők: inkább az amatőr filmek

A fentebb már említett felmérésben a nők arról számoltak be, hogy egyedül és a párjukkal is néznek ilyen filmeket, de nagy részük azt is elárulta, hogy nem igazán egyezik az ízlésük abban, hogy mit szeretnének látni a képernyőn. A nőknek általában „nem jön be” a nagyon fiatal nő és az idősebb férfi párosa. A gyengébb nem többnyire igényli a klasszikus felállást (misszionárius-póz), de a lovagás is belefér. Közös pont a nők igényeiben, hogy a filmben jelenjen meg az érzelem és a gyengédség is valamilyen szinten.

A nők emiatt is jobban kedvelik az amatőr filmeket, ráadásul azokat nézve nem jut eszükbe a bennük szereplő nők kiszolgáltatottsága – míg a „profi” filmek esetében igen. Kedvükre valók a női rendezések, és a német nők körében a feminista pornó is népszerű. Sokan esküsznek közülük a pornónézés stresszoldó hatására.

Fotó: iStock.com/jwblinn

Férfiak: Egyszerű szex

A férfiak természetesen nagyobb fogyasztók. A kérdőívek kiértékelése szerint nagy részük azért néz ilyen filmeket, mert úgy érzik, hogy a párjuktól nem kapnak meg mindent szexuális téren. Szívesen néznek egyedül, vagy férfitársaságban pornót. Sokan azt vallják, hogy azért is kedvelik, mert kevésbé bonyolult, mint a valóság, és a filmeket nézve jobban el tudnak szakadni a valóságtól.

A megkérdezett férfiak nem ragaszkodnak a konvencionális felálláshoz, náluj „belefér” a nagyobb korkülönbség, vagy a többszereplős szex is a filmekben.

Egy valamiben azonban szinte az összes, férfi és női megkérdezett egyetértett: ha van valami, ami sokkal többet ér, mint a jó pornó – az a jó szex a valóságban.