Címlap kép

Új kis panda érkezett a Budapesti Állatkertbe

Új kis panda érkezett a Budapesti Állatkertbe. A vörös macskamedve néven is ismert kis pandáknál a már évek óta Budapesten élő, csaknem tízéves nőstény, Auróra mellé érkezett Bendegúz, az egyéves hím.

A fajnál a hímek másfél éves koruk körül válnak ivaréretté, így a szakemberek bíznak a jövőbeli szaporulatban – írta az MTI.

Ő itt Bendegúz. Fotó: MTI/Kovács Attila

Az Állatkert azt is közölte, hogy az elmúlt időszakokban sok kisállattal bővültek: a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, a rózsás flamingóknál, a kihalástól fenyegetett tarvarjaknál, a tapíroknál, a kétpúpú tevéknél, a prérikutyáknál, a fekete hattyúknál és sok más állatnál is lehet kölyköket vagy fiókákat lehet látni.

Új fajok is érkeztek, például a sokáig kihaltnak hitt Parma-kenguru vagy az aranyszőrű takin, amelynek kultúrtörténeti érdekessége, hogy a görög mitológiai történetekben feltűnő aranygyapjú eredetileg minden valószínűség szerint erre az állatra vezethető vissza.

Pillangók a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertjében. A budapesti állatkert szezonális bemutatóhelye, a Lepkekert általában június elejétől látogatható szeptember végéig. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt a lepkekerti szezon csak most kezdődhetett el. Fotó: MTI/Kovács Attila

Az intézmény tájékoztatása szerint szombattól a 240 négyzetméteres Lepkekert is megnyitott, ahol 1200 köbméternyi légterében 19 trópusi lepkefaj több mint négyszáz egyede látható, a látogatók lepkék között sétálhatnak.