Életmód

Így nyugodhatsz meg - mindfulness a gyakorlatban

Egyre többet hallani a mindfulness-ről, de mit is jelent ez pontosan? Hogyan működik és mit tehet értünk?

Nagyjából annyit jelent a mindfulness, hogy a jelenben lenni, testben és lélekben egyaránt. Vagyis minden érzékszerveddel itt és most érzékelni, érezni és lenni. Ez persze nagyon egyszerűen hangzik, de egyáltalán nem az. Hányszor kapod magad azon, hogy egy megtörtént beszélgetésen agyalsz, hogy mégis mit kellett volna mondanod vagy épp a jövőbeli eseményeken töröd a fejed? Pedig, ha tudatosan átgondolod mi is az, ami a jelen pillanatban van és történik, akkor máris kiderül, hogy sokkal egyszerűbb a helyzet, mint ahogyan az elméd megpróbálja veled elhitetni.

Fotó: shutterstock/fizkes

A tudatos jelenlétet, mint gyakorlatot számos vallás is hirdeti. Nagyjából úgy alakult ki a mindfulness is, hogy elkezdték megfigyelni ezeket a jelenlét gyakorlatokat és egész egyszerűen “kivonták belőle” a vallási szemléletet, maradt a puszta gyakorlat. Érdemes kipróbálni és megtapasztalni a nyugtató hatását, a belső nyugalom megszerzését a mai stresszel teli életben. Íme néhány egyszerű gyakorlat.

Egy nyugodt pillanat

Először is keress egy nyugodt helyet, ahol legalább húsz percen át nem zavar senki és kellemes ott lenni. Válassz kényelmes fotelt és ülj le. Csukd be a szemed és kezdd el érezni a tested különböző részeit. Figyeld a légzésed is. Ha akarsz hallgass közben meditációs zenét. De ne hagyd elkalandozni a gondolataid. Légy jelen, figyeld a tested és a gondolataid.

Légy a saját barátod

Nem kell ahhoz bonyolult gyakorlat és egy sziget az óceán közepén, hogy jelen légy a pillanatban és megnyugodj. Elég, ha figyeled a belső hangod, hogy miként beszélsz saját magaddal. Ha kritikus vagy nagyon szigorú ez a belső hang, akkor válts. Beszélj úgy magaddal, mintha a saját barátoddal vagy a gyerekeddel tennéd. Velük biztosan sokkal elnézőbb vagy, hát légy az magaddal is. Hívhatjuk ezt önszeretetnek is.

Tedd azt, amihez kedved van

Nem lehet mindig mindenkinek megfelelni. Teljesen rendben van, ha valakinek nem tetszik a hajad vagy épp nem ért egyet a gyereknevelési elveiddel. Az legyen az ő baja. Te csak tedd azt, amit a lelkiismereted diktál. Senki más nem tudja jobban rajtad kívül, hogy mi tesz téged kiegyensúlyozottá. Ugyanebben a szellemben szervezz olyan napokat avagy órákat, amikor csak olyan dolgot teszel, ami feltölt, kikapcsol és inspirál. Ez is segít a belső nyugalom megteremtésében.