Kultúra

Vonósszerenád és valcer a szabad ég alatt

Egy nyugalmas nyári estén nincs is jobb, mint részt venni egy hangulatos szabadtéri, virtuóz koncerten. A különleges műsor az Anima Musicae Kamarazenekartól – „Reloaded“ címmel - debütál augusztus 3-án az Óbudai társaskör szabadtéri színpadán.

Az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárja rendkívül változatos és sokszínű: a barokktól a kortárs zenéig minden megtalálható rajta. Hivatásuknak tekintik kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadását és bemutatását, koncertjeiken pedig rendszeresen kerülnek műsorra nekik írott, teljesen új művek is.

Az együttes művészeti vezetője, G. Horváth László

A nyári előadáson szintén vegyes a zenei tartalom: Holberg-szvit, Camille Saint-Saëns: Bevezetés és Rondo Capriccioso és nem beszélve a Csajkovszkij méltán híres Vonósszerenádjáról. A rendkívül népszerű szerenádot 1880-ban írta Csajkovszkij, mint maga vallotta, „belső kényszernek engedve”, s a műbe valósággal beleszeretve, alig bírta kivárni a bemutatót. Ez 1882 januárjában, Moszkvában történt hatalmas sikerrel: a valcert nyomban megismételtette a közönség.

A darab máig tartó népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy szerzője a német romantika bensőségét és a francia zenekari muzsika vonzerejét sikeresen egyeztette össze az orosz népzene hangvételével. Augusztus 3-án 20 órától az Óbudai Társaskör szabadtéri színpadán felcsendülnek a különleges dalok, a hegedű szólóit az együttes művészeti vezetője, G. Horváth László adja elő.