Címlap kép

Te is láthatsz üstököst és egy másik égi különlegességet is

A Nap felé közeledik és szabad szemmel is megfigyelhető a NEOWISE-üstökös, amely a vártnál fényesebb. Egészen nyár végéig láthatod az esti égbolton.

Nincs is annál romantikusabb, mint amikor egy langyos nyár este kiülünk a párunkkal a szabad ég alá és nézzük a csillagokat. Idén nyáron két különlegességgel is szolgál az esti égbolt. Az egyik a szabad szemmel is jól látható NEOWISE-üstökös, amely egy elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül. Ráadásul ez az égitest legutóbb mintegy 4600 éve járt a Nap közelében.

A NEOWISE-üstökös az éjszakai égbolton a Baranya megyei Magyarheretelendről fotózva. Az üstökös július 23-án lesz a legközelebb, 103 millió kilométerre a Földhöz. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ha megtaláltuk és jól megnéztük az üstököst, akkor azt is megfigyelhetjük, hogy a Jupiter és a Szaturnusz nagyon közel látható egymáshoz. Ennek csillagászattörténeti vonatkozása, hogy egyes feltételezések szerint a Krisztus születése környékén megfigyelt „Betlehemi csillag” is a Jupiter és a Szaturnusz volt, illetve az együttállásuk ment úgy át a vallásos tudatba, mintha egy csillag fénylett volna – ismertette az MTI-nek Sárneczky Krisztián, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa.

Akkor elő a behűtött borokkal és irány a szabadba csillagokat nézni.