Életmód

Kávé vagy energiaital? Melyik hatásosabb a fáradtság ellen?

A koffein serkentő hatása kétségtelen. Egy fárasztó napon egy jó időben bedöntött kávé csodákat művelhet. Vagy inkább az energiaitalra esküszöl? Van ám különbség a kettő között.

Reggel, ebéd után, egy tárgyaláson vagy utána, baráti beszélgetés közben is jól esik egy-egy csésze kávé. Nem csak a zamatáért isszuk, hanem mert felfrissít és utána a munka is könnyebben megy.
A gyors felfrissülés az energiaitalok is megadják, de vajon ugyanúgy, mint a kávé? Ezt vizsgálták a New York állambeli Clarkson Egyetem kutatói.

Fotó: shutterstock/Thomas Francois

„Azt akartuk kideríteni, hogy van-e különbség aközött, ahogy az adaptogénekkel dúsított természetes koffein hatással van a kognitív folyamatokra, a kedélyállapotra és a fiziológiai funkciókra (pulzusszám, vérnyomás és szem-kéz koordináció) és aközött, ahogy a mesterséges koffein teszi ugyanezt” – magyarázta Ali Boolani, az egyetem professzora.

Az energiaitalt kifejezetten a serkentő hatása miatt alkották meg, tehát mesterséges folyadék. A kávé mindehhez képest egy természetes ital, miután a kávécserje termését pörkölik, darálják és főzik le. Önmagában semmi mesterséges hatóanyagot nem tartalmaz. És ez a nagy különbség a kettő között. Mi több a hatásuk között is. Ugyanis az energia italokba mesterséges módon előállított koffein kerül, míg a kávéban természetes módon fordul elő.

A kutatás során kiderült, hogy a természetes koffeinnek hosszabban tartó és egyenletesebb hatása van a gondolkodási folyamatra és a hangulatra, mint a mesterséges koffeinnek – idézte a Medicalxpress orvostudományi hírportálon megjelent tanulmányt az MTI. A mestrséges koffein hatása hirtelen jelentkezik, 30 perc elteltével kiugró hatása van, amely azután csökkenni kezd. Ezzel szemben a természetes koffein fokozatosan fejti ki jótékony hatását.

Azt azonban érdemes tudni, hogy mindkettő javítja a gondolkodási folyamatot és a kedélyállapotot.
Ezek alapján könnyedén dönthetsz, hogy épp melyik hatás felel meg a céljaidnak.