×

Kultúra

Lehár Ferenc legrégebbi hangfelvételére bukkantak

Lehár Ferenc valószínűleg legrégebbi ismert hangfelvételére bukkantak Ausztriában, az 1901-ben készült lemezen az Osztrák-Magyar Monarchia gyalogezredének katonazenekara játssza a zeneszerző Jetz geht's los című katonaindulóját.

Az 1870-ben született Lehár azokban az években a katonazenekar karmestere volt, és valószínűleg az Emil Berliners Hanglemeztársaság számára készült hangfelvételen is maga vezényelte a zenekart. Legalábbis ezt feltételezi Kai-Uwe Garrels, az ausztriai Bad Ischlben élő író, aki rábukkant a felvételre – számolt be róla az MTI.

Bad Ischl, 2016. július 17. Lehár Ferenc (1870-1948) és Kálmán Imre (1882-1953) világhírű magyar zeneszerzők, operett-komponisták arcképei id. Johann Strauss (1825–1899) és Oscar Nathan Straus (1870-1954) fényképe mellet a Traun-menti fürdőváros központjában egy óriásplakáton. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A hanglemezen ugyan nincs megjelölve, hogy ki vezényelte a zenekart, de egy digitálisan felújított változata július 27-én fog megszólalt Bad Ischl múzeumában azon a rendezvényen, amelyen bemutatták Garrels és Heide Stockinger Lehár Ferencről szóló könyvét, amelyet a zeneszerző születésének 150. évfordulója alkalmából írtak.

A Komáromban született Lehár Ferenc olyan művekkel vált ismertté, mint A víg özvegy, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem. Életének nagy részét Bécsben és Berlinben töltötte, megújította a bécsi operettet és az operett műfaját.