×

Környezetünk

Minden illegális szemétlerakót felszámolnak az országban

Megkezdődik itthon az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása. A Tisztítsuk meg az Országot!-projekt részeként megvalósuló akcióban segítséget nyújt a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a következő időszakban korábban nem látott állami és önkormányzati együttműködéssel kísérletet tesz az évtizedek alatt illegálisan lerakott, az erdőkben, a nemzeti parkok területén, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető hulladékok összegyűjtésére.

lomtalanítás

Fotó: Shutterstock

Ebben segítséget nyújt a MÁV, a Magyar Közút Zrt., az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok pályázati rendszerben a Belügyminisztérium koordinálásával.

Azt egyelőre elég nehéz felmérni, hogy mely területen és mekkora mértékben okoz problémát az illegális hulladék, hiszen rengeteg olyan lerakó van, amelyről csak a helyiek tudnak, vagy még nem is fedezték fel őket.

Többek között ezért jött létre a HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelyen te is bejelentheted, hogy milyen kategóriájú, becsült nagyságú hulladékkal és hol találkoztál.

Jó dolog ezeknek a szemétlerakóknak a felszámolása, de korántsem elegendő: az is fontos, hogy újabb illegális lerakók ne keletkezzenek, a megtisztított területek szennyezésmentesek maradjanak. Ezért – derül ki az ITM közleményéből – megszervezik az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét is.

A minisztérium terve az ország megtisztítása és a vonatkozó, új szankciók lefektetése mellett az is, hogy legális lerakópontokat is meghatározzanak, ahol letehetők azokat a tárgyak, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége.