×

Gyereknevelés

A babaillat különleges, vigyázz rá!

Mintha a szülés önmagában nem lenne elég nagy feladat, röviddel utána már azon aggódhat a kismama, hogy megfelelően végzi-e a babaápolást, a pici fürdetését. Egy rövid útmutatót adunk arról, hogy mit szabad, mit nem – egyáltalán, mi a fontos, és mivel nem érdemes  foglalkozni.

A csecsemő másképpen reagál a külső környezeti hatásokra, mint mi, más a bőre, más a hőszabályozása, másképpen nő a körme, a haja – kézenfekvő tehát, hogy a hagyományos értelemben vett babaápolási teendők során felejts el mindent, amit addig a tisztálkodásról tudtál.

csecsemő kisbaba kacag mosoly

Fotó: Shutterstock

Ne fürdesd gyakran!
A babád bőre sokkal vékonyabb, mint a tiéd, néhány évbe beletelik majd, míg savköpenye teljesen kifejlődik. Érzékeny bőrének védelme érdekében az első időszakban ne vidd túlzásba a mosdatást, naponta elegendő általában inkább csak a kicsi „alsó fertályát” tisztára törölni mosdókendővel és langyos vízzel.

Sokkal ritkábban van szükség az arcán-száján és a kezén kívül különösebb tisztításra, elég a hajlatokat, a hónaljat és a fülek mögötti részt reggel és este áttörölni, fürdetésre pedig bőven elég heti egy-két alkalmat szánni. Ehhez szükség lesz vízhőmérőre, ügyelj arra, hogy a fürdővíz lehetőleg 37-38 fokos legyen.

A baba hallójáratát sem kell tisztogatni (sőt, majdhogynem tilos!), elég, ha a fülecskéket áttörlöd fürdés közben.

Ne kenegesd, csak ha muszáj!
Mindaddig, amíg a baba bőre, popsija egészségesnek tűnik, ne használj semmilyen kenőcsöt. Ha nagyon száraz, akkor néhány csepp mandula- vagy körömvirág- olajjal bekenheted, ahol kell, vagy add az olajat közvetlenül a fürdővízhez. Az illatos krémeket feltétlenül kerüld – a kicsid nem a kozmetikumoktól lesz illatos, hanem attól, hogy a végletekig óvod, kíméled a bőrét. Ha a popsija kipirosodik, akkor persze – de csak az irritált felületen! – használj védőkrémet.

Óvatosan vágd a körmét!
Annak érdekében, hogy a kicsi nehogy felsértse a saját bőrét, az apró körmöket rendszeresen vágni kell. Ezt speciális babkörömvágóval érdemes végezni, amelynek a hegye lekerekített, pengéje pedig kissé ívelt. A puha körmöket akkor tanácsos levágni, amikor a baba alszik: gyakorolj finoman nyomást a kéz és a láb ujjainak végére, és az így elváló körmöket óvatosan nyírd körbe. Ne vágj sokat.

Nem feltétlenül kell sampon
A puha sörénykét az első időszakban nem kell mosni, elegendő puha hajkefét, vagy mosdókendőt használni a tisztításhoz. Ha a baba haja elkezd vastagodni és sűrűbbé válik, akkor jöhet az óvatos hajmosás, kímélő babasamponnal. Ha kell, megszáríthatod, de tartsd távol a fejétől a hajszárítót, és csak a legkisebb fokozaton működtesd azt.