×

Életmód

Nem nyűgözik le a dolgozókat a csapatépítő alkalmak

Inkább csak eltávolítják egymástól a munkatársakat a hivatali „csapatépítési” próbatételek – derül ki a felmérésekből. Pedig épp az ellenkezője lenne a célja.

A dolgozók a szervezett csapatépítő túrákat sok esetben időpocsékolásnak tekintik, sőt, sokan egyszerűen „idegesítőnek” tartják azokat.

Fotó: shutterstock/Fotó: shutterstock/Rawpixel.com

A brit felmérésben megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy teljesen haszontalanok és hatástalanok a csapatépítő rendezvények és foglalkozásuk. Akik szerint valamilyen értelme mégis van ezeknek az alkalmaknak, azok szerint az úgynevezett adrenalintúrák – például a bungee jumping – a legkevésbé hasznosak, második helyen állnak a bizalom fejlesztésére épülő gyakorlatok – például a szembekötősdi, amikor kollégája irányítására kell hagyatkoznia valakinek. A leghatékonyabbnak a megfáradt munkavállalók – cseppet sem meglepő módon – a vállalati eszem-iszomokat tartják.

A nyugati minták alapján ma már idehaza is egyre több időt és pénzt szánnak a cégek
csapatépítésre. Szakértők szerint azonban a munkáltatók és a dolgozók is sokszor jobban járnának, ha a munkahelyi légkörön és az együttműködés feltételein, lehetőségein javítanának.