Közélet

Tovább romlik a járványhelyzet

Tovább romlik a koronavírusjárvány-helyzet szerte a világban, már Vietnamban is van halottja a COVID-19-nek.

Romániában csaknem 1300 embernél mutatták ki az utóbbi egy napban a koronavírust, ezzel meghaladta az ötvenezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. 24 óra alatt 39 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 2343-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, egymást követő harmadik napja regisztráltak ezer fölött új beteget, a kórházi ellátásra szorulók száma is rekordot döntött – számolt be róla az MTI.

De rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Japánban: 24 óra alatt 1574 emberről bizonyosodott be, hogy hordozza a vírust. A szigetországban negyedik napja dől meg egymás után a napi csúcs. Pénteki adatok szerint Japánban eddig 37 035-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól és 1026-an haltak bele.

Először halt meg koronavírusos beteg Vietnamban. Az áldozat egy hetvenéves férfi. Vietnamban csaknem száz fertőzésmentes nap után nemrégiben bukkant fel ismét a kórokozó. A hatóságok 45 új esetet regisztráltak.

Irán szombattól nem enged be turistákat az országba a koronavírus-járvány újbóli felerősödése miatt. Az iráni egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a megelőző 24 órában 226 ember halt bele a SARS-Cov-2 koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegségbe vagy annak szövődményeibe, ezzel 16 569-re nőtt a járványban elhunytak száma. A fertőzöttek napi száma több mint 2600-zal nőtt, összességében pedig már meghaladta a 300 ezret.

Fotó: Shutterstock

A világon még nincs végleges vakcina a koronavírus ellen, viszont 150 kikísérletezése folyik, ezek különböző stádiumokban vannak, a Pfizer és a BioNTech vakcinája igen előrehaladottban. Hétfőn kezdődött meg tesztelése nagyszámú alanyon.

A világon 17 297 276 ember fertőződött már meg járványban, a halálos áldozatok száma 673 171, a gyógyultaké pedig 10 132 579 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen – adta hírül az MTI.