×

Címlap kép

A csodálatos Kárpátalja

Hegyek, erdők, vizek - egy csodálatos és sokszínű táj felfedezése, most képekben.

Az őskorban és ókorban az északi Kárpátok zordsága, illetve az alföldi területek mocsaras volta miatt gyéren lakott terület volt. Egyes források vitatott állítása szerint a területre még a honfoglalást megelőzően kalandozó székely magyarok érkeztek a mai Erdély felől. Az általánosan elfogadott álláspont szerint azonban Árpád hadai 895-ben (vagy 896-ban) léptek a területre a Vereckei-hágón át.

Kivágott, út szélén hagyott rönkfa a kárpátaljai Brusztura közelében 2020. július 30-án. Fotó: MTI/Nemes János

Az I. István idején megszervezett 45 vármegye közül Borsova (később Bereg) és Ung vármegye Kárpátalján található. Ettől kezdve Kárpátalja a Magyar Királyság szerves részét képezte. Az Árpád-korban a terület különböző  hadjáratok kiindulópontjává vált.

A huszti vár romjai Kárpátalján 2020. július 29-én. Fotó: MTI/Nemes János

A mai Kárpátalja, mint Ukrajna része, soknemzetiségű, így kultúrája is több hagyományból táplálkozik, meglehetősen sokszínű. A történelmi meghatározottságok okán Magyarország, Erdély, illetve Szlovákia kulturális öröksége jól kimutatható, de külön beszélhetünk az őslakosnak számító kárpátaljai ruszinok, magyarok, románok, szlovákok, illetve az elmúlt 60 esztendőben betelepült ukránok és oroszok kultúrájáról, magukkal hozott hagyományairól – írja a Wikipédia.

Kilátás a Kárpátok vonulatára a kárpátaljai Bruszturához közeli havasokról 2020. július 30-án. Fotó: MTI/Nemes János