×

Közélet

Filmbe illő mentőakció

A tengerpart homokjába írt óriási S.O.S. felirat segített megmenekülni három mikronéziai férfinak egy lakatlan szigetről, ahová azért jutottak, mert kifogyott az üzemanyag a hajójukból a nyugat-csendes-óceáni szigetvilágban.

A hatóság közlése szerint a három embert már majdnem három napja keresték, amikor ausztrál és amerikai repülők vasárnap észrevették a lakatlan Pikelot-sziget homokjába készített feliratot – közölte hétfőn az ausztrál védelmi minisztérium – írja az MTI.

A három férfi július 30-án indult egy hétméteres hajóval a Pulawat-zátonyszigetekről és a mintegy 43 kilométerre fekvő Pulap-atollra tartott, de eltévedtek és elfogyott az üzemanyaguk a közlemény szerint.

Az Egyesült Államok Parti Õrsége által 2020. augusztus 4-én közreadott légi felvétel három férfiról és az általuk készített SOS feliratról a Mikronéziai Szövetségi Államokhoz tartozó Pikelot-szigeten augusztus 3-án. Az eltûnt mikronéziai tengerészeket három napja keresték az amerikai és az ausztrál hatóságok, amikor észrevették a segélykérõ feliratot.
MTI/EPA/Egyesült Államok Parti Õrsége

A közeli – amerikai fennhatóságú – Guamról indultak keresésükre szombaton. Kiindulási pontjuktól nagyjából 190 kilométerre találták meg őket. Egy ausztrál katonai helikopternek sikerült leszállnia a lakatlan sziget partján és ételt-italt adni nekik. Az eltévedt hajósok jó állapotban voltak, később egy mikronéziai járőrhajó vitte őket haza.