Közélet

Felhőszakadás veszélye miatt riasztások vannak életben

A zivatarokat egyre inkább felhőszakadás kíséri (jellemzően 20-40 milliméter között eshet rövid idő alatt, de délnyugaton akár 40-50 milliméternél is több); átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat.

Több déli járásra ismét másodfokú riasztásokat adott ki a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a nap folyamán további másodfokú riasztások várhatók Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye területén. Szintén a felhőszakadás veszélye miatt van elsőfokú figyelmeztetés érvényben Békés és Zala megyében.

A zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Soltvadkert, 2020. augusztus 5.
A soltvadkerti régi malom viharban leszakadt teteje 2020. augusztus 4-én. Az orkán erejű széltől a tetővel együtt leszakadt a nagyfeszültségű felsővezeték is, így a város egy része áram nélkül maradt. Fotó: MTI/Donka Ferenc

Azt írták: szerdán a zivatarokat egyre inkább felhőszakadás kíséri (jellemzően 20-40 milliméter között eshet rövid idő alatt, de délnyugaton akár 40-50 milliméternél is több); átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja szerint a Balaton nyugati medencéjénél továbbra is másodfokú viharjelzés van érvényben. Ilyenkor fennáll a magas és hosszú hullámok veszélye, a láthatóság csökken, csónak és vitorlás egyáltalán nem közlekedhet a vízen. A Balaton többi részén, valamint a Fertő-tónál és a Tisza-tónál elsőfokú a viharjelzés.

Gépjárművek viharban kidőlt fákat és leszakadt ágakat próbálnak meg kikerülni az 54-es főúton Bócsa határában 2020. augusztus 4-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára is nagyobb mennyiségű csapadékra figyelmeztetett több megyében is. MTI/Ujvári Sándor

A kedd esti felhőszakadás és viharos szél Bács-Kiskun megyében több helyszínen okozott vezetékszakadást és oszlopok is kidőltek, de szerda estére várhatóan minden helyszínen helyreáll az áramszolgáltatás – tájékoztatta a NKM Nemzeti Közművek Zrt. az MTI-t.

Szerda délelőtt Kecskeméten még 1500, Cegléden 244 ügyfélnél volt áramszünet, a környező települések közül Albertirsán és Lajosmizsén néhány tucat fogyasztási helyen szünetelt a szolgáltatás. A javítás folyamatos, az esti órákra várhatóan mindenütt megszűnik az üzemzavar, és helyreáll a villamosenergia-szolgáltatás.