×

Szerelem

Amnéziát és más betegségeket is okozhat a szex

Fejfájás, tüsszögés vagy akár amnézia. Mind más és más betegség és/vagy tünet, de akár még a szex is okozhatja. Nem kell rögtön a koronavírusra gondolnod.

Egy amerikai nőnek a szex egyszerűen törölte a memóriáját – számolt a furcsa esetről a napidoktor.hu. Az emlékei körülbelül egy órával az aktus után elkezdtek törlődni, az orvosok globális amnéziát diagnosztizáltak nála – egy hirtelen fellépő, időszakos emlékezet kiesést, ami 100.000-ből 3-5 embert támad meg évente. Vagyis nem gyakori, de előfordul.

Fotó: iStock.com/MJTH

Az eset joggal lepte meg az orvosokat is, de lássuk be, a szex furcsa dolgokat képes produkálni az emberi szervezettel. Amennyire jótékony – elmulasztja a fájdalmat, erősíti az immunrendszert – annyira ártalmas is tud lenni. Például a nők 20 %-a, és férfiak 5%-a tapasztal a szex következtében fejfájást, magas vérnyomást. Mi több sokan sírnak szex után, vagy mély depresszióba esnek.

A szex utáni depresszió jellemzője a szomorúság, szorongás, ingerlékenység és megbánás érzete. A kutatók nem ismerik biztosan az okát, feltehetően hormonok okozzák az orgazmus elérése után. De gyakran még az is előfordul, hogy valaki allergiás lesz a szexre. Furcsán hangzik ez is, de igen, a tünetek erre utaltak: orrfolyás, torokviszketés, tüsszögés. Hogy mi a megoldás? Lehet csökkenteni a mennyiséget, vagy más környezetbe helyezni a szexet, de a legjobb, ha lelkileg is segítesz magadon. Egyszerűen beszélj a szexről a pároddal, hogy ő is megértsen és együtt a kellemetlen tüneteken is könnyebben túl lesztek.