Közélet

Aki felső légúti tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe

A jelenlegi koronavírusos esetek családi, közösségi járványokhoz kapcsolódnak, ezért fontos, hogy aki felső légúti tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, az allergiától eltérően koronavírus esetén láz és köhögés, valamint általános gyengeségérzet, rossz közérzet is jelentkezhet – írja a hirado.hu.

Akik kockázati csoportba tartoznak, gondolják meg, hogy külföldre utaznak-e, és járjanak utána, hogy az adott országban milyen szabályok vonatkoznak a Magyarországról érkezőkre! – javasolta.

Fotó: Shutterstock/EugeneEdge

Az osztályvezető beszélt arról is, hogy az orosz vakcináról keveset tudni. A vakcinák hatékonysága mellett a biztonság is nagyon fontos, ezért megfelelő vizsgálatok kellenek annak bizonyítására – jegyezte meg.

Magyarországon pénteken negyvennel, 4853-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma; nincs újabb elhunyt – áll a koronavirus.gov.hu-n.

A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 607, 3590-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 656. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. Kórházban 64 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal adatai szerint 7707-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 372 687.