Életmód

A tiszta fekhely fél egészség

Egy hálószoba éke és nélkülözhetetlen kelléke az ágy. Fontos, hogy kényelmes, tiszta és hívogató legyen. Ez már fél siker az egészséges és elegendő alváshoz. Tudták ezt az őseink is.

A megfelelő ágy az egészségünknek is nagyon fontos. A megfelelő mennyiségű, pihentető alvás elengedhetetlen az egészségünkhöz és a testünknek, gerincünknek sem mindegy min alszunk.

Fotó: shutterstock/ New Africa

Az ember ősidők óta ágyban fekve szeret aludni. Legalább is most bebizonyosodott. Ugyanis 200 ezer évvel ezelőtti, ember által készített ágyak nyomait fedezte fel egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport a Dél-afrikai Köztársaságban lévő KwaZulu-Natal tartománybeli Border barlangban.
Ezek az ágyak fűkötegekből készültek és az alapja vastag hamuréteg volt. Ez több célt is szolgált.

Ugyanis a hamu megakadályozta az élősködők megjelenését az ágyban és egyben fokozta a puhaságát. Számos kultúrában használták rovarriasztóként a hamut, amelyben a rovarok nem tudnak könnyen mozogni, lélegezni és harapni, míg végül kiszáradnak. Máig léteznek házi fahamus permetező szerek, például a rózsákhoz, hogy a levéltetveket távol tartsák.

A hamu alap készült egyrészt a főzéshez, világításhoz használt tűz maradékából. De az is előfordult, hogy egész egyszerűen elégették a már kiszáradt füvet, így “húzva át” az “ágyneműt”. Miután kihűlt, tettek rá másik réteg fűköteget és már kész is volt a friss és tiszta vánkos.

Azt is felfedezték a kutatók, hogy az ősember is nagyon szeretett ágyban dolgozni. Ugye ismerős, amikor a telefonoddal vagy a laptopoddal ülsz az ágyban és ügyeket intézel? Az ősember valószínűleg a szerszámait készíthette vagy élezhette, ugyanis nagyon sok apró, vörös és narancssárga okkerszemcsét is találtak a kutatók ezekben a mára már megkövesedett nyoszájákban – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon, amelyet az MTI idézett.

„Vizsgálatunk azt mutatja, hogy 200 ezer évvel ezelőtt, fajunk megjelenése után nem sokkal, az emberek képesek voltak tüzet előállítani, és használták is a tüzet, a hamut és a gyógynövényeket, hogy tiszta, kártevőmentes táborhelyeket tartsanak fenn. Ezek a stratégiák az egészségre is jótékony hatással lehettek, ami előnyt jelentett ezen korai közösségek számára” – magyarázta Lyn Wadley, a johannesburgi Witwatersrandi Egyetem professzora, a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

Ha pedig már a tiszta fekhelynél tartunk, ne feledd, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt javasolt az ágyneműt is sűrűbben cserélni és alaposan kimosni. Ha az anyag megengedi, akár kilencven fokon is.