×

Közélet

Ismét medvét láttak a Mátrában

A medve nem játék, a medvét kerülni kell. A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van.

Ha erdőben jár valaki, és úgy gondolja, hogy bármikor felbukkanhat egy medve, keltsen maga körül zajt, például fütyüléssel. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

írja a Bükki Nemzeti Park a honlapján.

Egy házaspár néhány napja éppen a Rákóczi forráshoz igyekezett, amikor Mátrafüredtől 150 méterre, a sárga jelzésű turistaúton találkoztak a medvével. A ragadozó egészen közel merészkedett a kirándulókhoz – talán 20 méter sem volt köztük, de szerencsére az állat hátat fordított és elfutott – írja a gyongyostv.hu.

A medvével vagy farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, a BNPI hasznos tanácsokat osztott meg arra az esetre, ha valaki mégis ilyen helyzetbe kerülne.

Fotó: Shutterstock

„Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult” helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást” – fejtették ki.

Bejelentést a +36-30-861-3808-as természetvédelmi ügyeleti telefonszámon lehet tenni.

Hozzátették: ha erdőben jár valaki, és úgy gondolja, hogy bármikor felbukkanhat egy medve, keltsen maga körül zajt, például fütyüléssel. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. A honlapjukon letölthető anyagban is láthatjuk, mit tehetünk és mit nem, ha medvével találkozunk.