×

Gyereknevelés

Legyél egy kicsit a rossz zsaru

Nyaranta mindig átrendeződnek a gyerekek alvási szokásai, megváltozik az éjszakai rutinjuk – hogy aztán iskolakezdéskor meggyötörje őket az első néhány koránkelős nap...

Most, a pandémiás helyzetben a fentiek fokozottan igazak, hiszen már tavasszal elkezdődött a gyerekek huzamos otthonléte, ami hónapokon keresztül bezártsággal is együtt járt. Ami persze az internetre vitte át a barátkozást, ezek a netes „bandázások” pedig könnyebben folytatódhattak éjszakába nyúlóan. Ami reggel nem feltétlenül okozott problémát, hiszen otthon volt az iskola is…

gyerek anya magyaráz

Fotó: Shutterstock

A szülőnek így most különösen oda kell figyelnie, hogy a gyerek alvása időtartamában, ütemezésében, körülményeiben is megfelelő legyen. Ez ugyanis feltétele annak, hogy koncentrációs képességük, testi és lelki higiéniájuk összhangja megfeleljenek a régi-új kihívásoknak.

A megfelelő alvásidőtől megfosztott gyermekek hátrányba kerülnek az egészségesen alvó társaikkal szemben, a rossz alvás megváltoztatja a mindennapi életüket, teljesítményük csökken, érzelmileg labilisabbá válnak és érzékenyebbek a betegségekre – tudatta közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

Felhívják a figyelmet arra is: a különböző korú gyermekeknek különböző mennyiségű alvásra van szükségük. A három és öt év közöttiek 10-13 óra, a hat és tizenkét év közöttiek 9-12 óra, a tizenhárom és tizennyolc év közötti gyermekek/ifjak 8-10 óra alvást igényelnek.

Fotó: iStock.com/Choreograph

A rossz minőségű alvás hangulati ingadozásokhoz, viselkedési problémákhoz vezethet, károsítja a gyermekek mentális egészségét és érzelmi stabilitását, amelyek jelentős hatással vannak a tanulási képességeikre.

Vagyis nagyrészt rajtad áll, hogy eleget és megfelelő körülmények között aludjon a gyermeked. Ha pár napig átveszed a rossz zsaru szerepét és éjszakára kényszerintézkedéseket vezetsz be, úgy mint a WiFi kikapcsolása vagy a mobil ideiglenes elkobzása – már sokat tettél az egészsége érdekében!