Életmód

Nem is hinnéd mi mindenre használhatod a paradicsomot

A paradicsom nem csak finom, de nagyon egészséges is. Külsőleg és belsőleg egyaránt. Így érdemes kihasználni még ezt az időszakot és sokszor az étlapra tenni valamilyen formában.

Azért használd ki ezeket a heteket, mert most van a paradicsomszezon közepe. Ilyenkor tudsz igazi, napon érlelt hazai példányokhoz jutni a kényszer érett, külföldi helyett. Ez azért is fontos, mert a szezonban érett paradicsomban benne vannak a hasznos tápanyagok.

Fotó: shutterstock/kittipong053

Két nagy erénye van a paradicsomnak, vagyis ebből a kettőből van benne a legtöbb: a C-vitamin és a likopin. Ám mindezekkel sok mindenre képes. Kiváló hatása van az emésztésre, segít a salaktalanításban. Mindezen túl a rendszeres fogyasztása csökkentheti a változó kor tüneteit. Ha épp a menopauza gyötör, mindenképp készíts sűrűn paradicsomsalátát vagy igyál bloody mary koktélt.

A bőrre is csodás hatással van a paradicsom, mert remek antioxidáns hatása van, vagyis segít megelőzni az idő látható nyomait, legalább is lelassítja a megjelenésüket. De külsőleg is használhatod a paradicsomot a bőrödre, mert kiváló gyulladáscsökkentő. Így a pattanásos bőr gyorsan bársonyos lesz, ha paradicsommal kezeled. De ha megcsípne egy darázs, akkor is jó hasznát veheted a paradicsomnak. Csak tegyél a csípés helyére egy paradicsom karikát és hagyd rajta. Hamarosan csökken a fájdalom és a duzzanat is.

Kutatások igazolják azt is, hogy a rendszeres paradicsom fogyasztás csökkenti a depressziót. A napi paradicsom fogyasztás felére csökkentheti a depresszió tüneteit.