×

Gyereknevelés

Legó az orrocskában

A hiába keresett legóalkatrészek a legrosszabb forgatókönyv szerint nem feltétlen kisállataink ürülékéből kerülnek elő, hanem a papírzsebkendőből - amibe gyerkőcünk kifújta az orrát.

A Lego és más játékok apró darabkái sokfelé tűnhetnek el rejtélyes módon: szekrények alatt, az ágy mögött, párnák között, a szőnyeg alatt… És igazán nagy meglepetés akkor történik, amikor ezek a kis alkatrészek valamelyik házikedvenc hátsó felét elhagyva tekintenek ránk vissza – vagy éppen egy papírzsebkendőből, amibe a gyerek fújta az orrát.

A Lego és társainak rejtélyes módon köddé vált darabkái sokszor hosszas keresés után sem kerülnek elő, legfeljebb jóval később, amikor már senki sem keresi őket, és a gyerek is kibőgte magát a játék után érzett fájdalmában. A közelmúltban még az is megesett, hogy egy új-zélandi kisfiú az orrába dugta egy Lego-figura végtagját, és az két év múlva köszönt vissza a papírzsebkendőjéből. Sértetlenül, és mit sem sejtve arról, hogy eltűnése mekkora pánikot okozott a szülőknek két éve…

legózó gyerek

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Egyáltalán nem szokatlan, amit ez a kisfiú művelt, a kisgyermekek valamiért kényszert éreznek arra, hogy mindenfélét az orrukba dugdossanak. A szülők rémálma, hogy kiderül, a kicsi az orrán vagy a száján keresztül eltüntetett egy műanyagjátékot… Vagy bármi mást, mert nagy kedvenc még az apróságok körében erre a célra a gyöngy, a földimogyoró vagy a cukorka is.

Ilyenkor a gyerek maga is megrémül attól, amit tett, például azért, mert fájdalmat is érez. Ez a jobbik eset, mert ilyenkor a szülő is tisztába kerül a helyzettel, és ha nem tudja kipecázni az eltűnt tárgyat, akkor orvoshoz viszi csemetéjét.

A fül-orr-gégész többnyire könnyen el tudja távolítani a rossz útra tévedt tárgyakat. Ha mégsem, akkor diagnosztikai eljárásokra kell sort keríteni, hogy kiderüljön, hol lapul az idegen tárgy. Ha már az emésztőrendszerben van, és biztonságos helyen, akkor általában rábízzák a természetre, de ha szerencsétlen helyen akad el, akkor más megoldást kell keresni, mert fennállhat a szövődmények, így a gyulladás vagy a vérzés veszélye is.

De ne gondolj rögtön a legrosszabb forgatókönyvre, ha nem találod a gyerek valamelyik apró játékát. Az is lehet, hogy csak csendben élvezi, hogy pánikszerűen keresed… Mindenesetre a legjobb megelőzni az ilyen problémákat, és elmagyarázni a kicsinek, hogy milyen súlyos következményei lehetnek egy buta manővernek. További lehetőség, hogy amíg pici, nem vásárolsz neki olyan apró alkatrészekből álló játékot, ami befér a nózijába vagy a szájába.