Életmód

Veszélyes hennafestékek

Majdnem hatvan szépségápolási cikket vizsgált meg laboratóriumban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés során. Voltak, amelyek nem mentek át a rostán.

Összesen 59 női kozmetikumot és borotválkozás utáni balzsamot vettek górcső alá, hogy megnézzék az összetételüket. Folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek alkotó elemeit vizsgálták és a mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizése mellett a szakemberek, azt is nézték, hogy tartalmaznak-e nehézfémeket. Jogszabály szól ugyanis arról, hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő például arzén, kadmium vagy ólom.

Fotó: shutterstock/Nataliia Melnychuk

A szakértők azt tapasztalták, hogy a legkisebb nehézfém szennyezés sem fordult elő egyetlen kozmetikai szerben sem. Ugyanakkor 19-ből 8 henna tartalmú növényi haj- és testfesték már fennakadt a rostán. Ezen színező porokban meg nem engedett mennyiségben voltak penészgombák és egyéb mikrobák. Ezek egy része pedig a forró víz hatására pusztultak el. A színező porokat ugyanis forró vízzel kell használat előtt összekeverni. Így a megmaradt kórokozók bőrproblémákat, sérült bőrfelületen vagy az arra érzékenyeknél gyulladást okozhatnak. Azért, hogy ezek a termékek ne okozzanak gondot a használóiknak, így a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a kifogásolt hennafestékek forgalmazását. Mindezek mellett arra kötelezte a gyártókat, hogy a továbbiakban csak az előírásoknak megfelelő termékeket árusítsanak – közölte a tárca az MTI-vel.

Kifogástalanok voltak a megvizsgált borotválkozás utáni balzsamok. Egytől egyig megfeleltek az előírásoknak a mikrobiológiai tisztaság, a termékekben található tartósítószer mennyisége és a címkén található, kapcsolódó tájékoztatás megfelelősége szempontjából.

Ha azt szeretnéd megtudni, hogy milyen márkájú termékeket vizsgáltak meg, akkor minden információt megtalálsz róluk a fogyasztóvédelem honlapján. Láthatod a termékek fotóját és azt is, hogy mennyire feleltek meg az előírásoknak.