×

Életmód

A nők jobban bírják, ha felborul a bioritmusuk

Nem csak bagoly és pacsirta típus létezik, de a nők és férfiak bioritmusa sem egyforma. Sőt mindezt befolyásolja az életkor is. Amerikai tudósok számos érdekességre bukkantak még a kutatásuk során.

A cirkadián ritmus az, amely szabályozza az életritmusunk, hogy mikor leszünk álmosak és mikor ébredünk fel. De az egészséges anyagcserében is szerepe van. Hívhatjuk a test belső órájának vagy bioritmusnak is. Tudósok rendszeresen vizsgálták a múltban is és arra jutottak például, hogy több bioritmusa is van az embernek. Ezek a légzést, a bőr cserélődését, a szívverést szabályozó ritmusok.

Fotó: shutterstock/BlurryMe

A legújabb kutatások pedig azt derítették ki, hogy a nők és férfiak cirkadián ritmusa is eltérő. A Pennsylvaniai Egyetem két kutatója, Sean Anderson és Garret FitzGerald az emberek cirkadián ritmusával foglalkozó tanulmányokat elemeztek, összesen 35 ezer ember eredményeit vizsgálták meg. Ezek alapján derítették ki az eltéréseket. Véleményük szerint az életkor és a nem alapvetően befolyásolja a test óráját – áll a Science című tudományos lapban bemutatott be eredményeikben, amelyet az MTI idézett.

Arra jutottak, hogy a nők inkább reggel aktívabbak, a férfiakkal ellentétben. Mi több, a nők sokkal rugalmasabban kezelik a bioritmus felborulását, mint a férfiak. Napközben a nők aktívabbak, és este esik le az energiaszintjük.

Azt is kiderítették, hogy a nőknek több alvásra van szükségük, és alvás közben több időt töltenek a lassú hullámú mélyalvás szakaszában, mint a férfiak. Arra is meglehetősen jól reagálnak a nők, ha alvás közben megzavarják őket. Ugyanakkor a férfiak sokkal hajlamosabbak a délutáni szundizásra.

A különbségek magyarázatát abban látják a kutatók, hogy a nők anyai szerepükhöz, pontosabban a gyermekük ritmusához alkalmazkodnak. Ráadásul összehangolódik a cirkadián és a női ciklusuk is. Ahhoz, hogy kipihent és energikus légy érdemes megfigyelned a bioritmusod és hallgatni is rá.