×

Kultúra

Agatha Christie mindenkit átvert?

Az egyik leghíresebb regényének vége lehet, hogy átverés? Erre a kérdésre keresi a választ az Agatha Christie kontra Hercule Poirot - Ki ölte meg Roger Ackroydot? című dokumentumfilm szeptember 15-én, 13:20-tól a Dunán.

Agatha Christie Ackroyd-gyilkosság című regényét először 92 éve, 1928-ban mutatták be színpadon. Majd hosszú ideig kellett kérlelni az írónőt, de engedélyt adott a filmes feldolgozásra is, így 1974-ben mozikba is került a film, amiben a főszerepet Austin Trevor játszotta. Az egyik legismertebb Poirot, David Suchet főszereplésével pedig 2000-ben került a tévébe a mű feldolgozása. Annyira népszerű volt, amikor kijött, hogy Orson Welles egy rádiójátékot is írt belőle. Sőt! 2007-ben még képregény formájában is megjelent. Röviden: elképesztően népszerű a mai napig. De mi van akkor, ha a csavaros történetben van még egy csavar, amire nem is gondolnánk?

Agatha Christie (MTI/CP)

Nemcsak az egyik legismertebb, hanem egyben legvitatottabb bűnügyi regénye is. Gilles Kneusé francia rendező miközben színpadra állítja a regényt, arra jön rá, hogy Poirot nyomozásának eredménye őt nem győzi meg, számára nem bizonyított, hogy valóban az az ember követte el a gyilkosságot, akiről Poirot állítja. Lehet, hogy a zseniális detektív ezúttal tévedett, lehet, hogy Agatha Christie az orránál fogva vezette az olvasót? A színházi rendező nagytudású szakértők bevonásával tárja föl ennek a zseniális kriminek a legrejtettebb titkait.

Mi? Mikor? Hol? Agatha Christie kontra Hercule Poirot – Ki ölte meg Roger Ackroydot?, Szeptember 15-én, 13:20-tól a Dunán

Forgatókönyvíró: Jean-Christophe Klotz

Zene: Jean-Christophe Klotz
Operatőr: Alberto Marquardt
Rendezte: Jean-Christophe Klotz