×

Életmód

Három módszer, amellyel felturbózhatod az immunrendszered

Most, a koronavírus-járvány második hulláma idején, különösen fontos, hogy felturbózzuk az immunrendszerünket. Megtehetjük könnyedén, mutatjuk a lehetőségeket.

Az immunrendszerünk hetven százalékát az emésztőrendszerünk vagyis a beleink jelentik. Így, ha szeretnéd megerősíteni az immunrendszered, akkor az étkezésnél érdemes elkezdeni. A testünk védekező képességét ronthatja a nem megfelelő táplálkozás és a feloldatlan stressz.

Fotó: shutterstock/Anna Kucher

Növényi alapú étrend

Azért, hogy támogassuk a beleink egészségét és ezáltal az immunrendszerünk, érdemes növényekben gazdag étrendre áttérni. A szakértők azt javasolják, hogy legalább kilencven százalékban legyenek étrendünkben a növényi eredetű ételek. Ezzel jót teszünk a beleinkben élő baktériumoknak, amelyek egyensúlya a legfontosabb. A növényi alapanyagok között nem csak friss zöldségek szerepelhetnek, hanem bab, lencse vagy akár diófélék.

Szabadulj meg a készételektől

A feldolgozott vagy készen vásárolt élelmiszerekben számos tartósító, színező, állományjavító, savanyúságszabályozó és még hosszasan sorolhatnánk, hogy mi minden mesterséges adalékanyag lehet. Ez bizony nem tesz jót a testünknek. Érdemes házi kosztra váltani, főzni és elkerülni a cukros üdítőket is.

Mindehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő rostfogyasztás. Szakértők szerint naponta harminc grammnyit kellene fogyasztanunk belőle. Összehasonlításképp egy közepes alma rosttartalma nagyjából 2,1 gramm. A növényi alapú étrenddel nem nehéz megugrani az előírást.

Nyugalom!

A stressz és a szorongás egyenesen ellensége a beleinknek, így az immunrendszerünknek. A mai rohanó világban is meg kell találni a nyugalom forrását. Nem kell azonnal jógaórára rohannod, ha nem szeretnél, de ki kell tapasztalnod, hogy téged mi lazít el. Lehet az akár kutyasétáltatás vagy egy óra olvasás egy kávé társaságában az erkélyen.