×

Életmód

Mesterséges fény hatására is D-vitamint termelünk?

Még kegyes hozzánk az ősz és megajándékoz minket kellemes napsütéssel, amelyben napfürdőzni is lehet. De már közelítenek a szürke, nyirkos napok is. Akkor is jó volna napfényhez jutni. Van megoldás?

Pihentető és lazító hatású, amikor napsütésben elnyúlunk a vízparton vagy csak a kertünk hátsó részében és barnulunk. Ám lassan érkeznek az esős, szürke őszi napok. A barnaság pedig hipp-hopp elkopik. De nem csak a színünk kopik meg, hanem a D-vitamin utánpótlásunk is oda lesz a napfény eltűntével.

Fotó: shutterstock/elRoce

D-vitamint pótolhatunk tablettával vagy szoláriumozással. A “napfényes ágyakban” UV-B sugarakat bocsátanak ki a csövek, amelyek azon túl, hogy barnítanak, de arra serkentik a szervezetünket, hogy B-vitamint állítson elő.
Ugyanakkor fontos az is, hogy a bőrünknek megfelelő mennyiségű időt töltsük a szoláriumban, kerüljük el a leégést. Bár a természetes napfényt nem pótolja a mesterséges fény. Ám hozzájárul a D-vitamin termeléséhez, ami manapság meglehetősen fontos az immunrendszerünk épsége érdekében.

A koronavírus-fertőzés második hulláma idején – talán – még fontosabb a higiénia. Amennyiben a szolárium mellett döntesz, érdeklődj először arról, hogy milyen egészségügyi szabályokat kell ott betartanod és hogyan gondoskodnak a biztonságodról.