Szerelem

Az évek telnek, a vágy marad

Az időskori szex már rég nem tabutéma, mindenki számára elfogadott az, hogy a férfiak és a nők az életük delén is vágynak erotikára, szexuális kiteljesedésre. Ugyanakkor a vágy és a valóság között gyakran szakadék tátong - ezt fel kell mérni. Ha a szex így is csodálatos, ne akarjunk újra úgy teljesíteni, mint 20 évesen!

A mostani 60+-os generáció képviselői fiatalabb korukban még szabadabb szexuális életet éltek, mint mondjuk a szüleik. Érthető hát, ha általában nem szégyellik, hogy van igényük a szexre, az erotikára.

Fotó: iStock.com/Photographee.eu

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy idősebb férfi vagy nő teste másképpen működik, mint egy 20-30 évesé. Csökkent a csont- és az izomtömeg, illetve a fizikai erő is. Mindez lelassítja a fizikai reakciókat a szeretkezés során, különösen a férfiaknál. A menopauza kezdetével pedig a nő teste is lassan megváltozik, a hüvely nyálkahártyája kevésbé síkos, így fontos szerepet kap az előjáték. Ez mondjuk egyik életkorban sem árt, ha van…

Fontos, hogy ezeket a természetes korlátokat ne hagyjuk figyelmen kívül, nem szabad ragaszkodni a fiatalos önképhez, mert a feszültség a gyönyör ellensége.

A jó hír viszont, hogy a nők kéjérzete nem változik idős korban sem, ugyanolyan intenzíven élik meg az orgazmust, mint fiatalabb korukban. Mindazonáltal jellemző az is, hogy ebben az életkorban a pároknak már kevésbé gyakran vannak „klasszikus” nemi aktusaik, ehelyett megtalálják az erotikus-szexuális intimitás más formáit. Ezek az együttlétek már inkább szeretetteljesek, mintsem vadak.

De a minőségi szex, az erotika semelyik életkorban nem zárható ki az életünkből!