Életmód

Lépj túl a motiválatlanságon

A bizonytalanság vagy rossz események sorozata bárkit kimeríthet és elvesztheti a motiváltságát. A szorongás és az egykedvűség azonban legyőzhető és ismét energikussá válhatunk.

Motiválatlanságot okozhat akár az is, ha úgy érzed, hogy nem feltétlenül halad jó irányba az életed. Vagy épp a munkád nem okoz már olyan örömet, amelyet korábban. Sok oka lehet annak, ha egykedvűen éled az életed. Ám ezt nem érdemes annyiban hagyni, van néhány egyszerű módszer, amellyel túl lendülhetsz ezen az érzésen és ismét energikus, jókedvű és motivált leszel.

Fotó: shutterstock/Motortion Films

Amikor hatalmába kerít a negatív érzés, akkor nem kell elnyomnod. Nem kell feltétlenül megszabadulnod tőle. A menekülés helyett érdemesebb inkább egy nyugodt helyet keresni és annak utána gondolni, hogy mi is okozza pontosan a rossz érzést. Azt is megteheted, hogy mindezt leírod egy naplóba. Amennyiben elég időt szánsz magadra, biztosan rájössz, hogy mi az, ami valójában bánt és így már elindulhatsz a változás útján. Ez pedig a megkönnyebbülés érzését hozza majd.

Az is remekül beválik, ha tudatosan válogatod meg a társaságodat. Vagyis inkább azok társaságát keresed, akik támogatnak, megértenek és persze motiválnak. Ők lehetnek a családod tagjai, barátok vagy akár kollégák is. Egy-egy őszinte beszélgetés ilyen emberekkel sokat lendíthet a hangulatodon és az sincs kizárva, hogy akár kiváló megoldást is mondanak egy-egy problémádra. Ugyanis mindenki másképp látja ugyanazt a helyzetet. Így kaphatsz olyan véleményeket vagy meglátásokat, amelyekre nem is gondoltál, de mégis az lehet az ideális.

Sokan úgy érzik, hogy csak akkor pihenhetnek, amikor már kipipáltak minden tételt a teendőik listáján. Akár erőltetett menetben is, de elvégzik a feladataikat, mindegy hogyan, csak legyenek túl rajta. Pedig ez nagy hiba. Ugyanis fáradtan, kimerülten nem tudsz jó munkát végezni és nem leszel túl produktív. Beleunsz és egy idő után elveszted a motivációt is. Érdemesebb ezért inkább tudatosan pihenni. Határt kell szabni a feladatoknak és kijelölni egy időszakot arra, amikor pihensz és semmi mással nem foglalkozol. Így feltöltődhetsz és máris visszatér a kreativitásod, jó kedved, energiád és a motivációd.

Amennyiben úgy érzed, hogy mindezek nem segítenek, mindenképpen kérj szakértő segítséget.